Istraživanje pokazalo da je prijateljstvo sa povlasticama ok!

Prijateljstvo sa povlasticama, nekako je oduvijek tabu tema u društvu. Ali koliko god se o tome ne pričalo, vrlo je realno i često se dešava, samo se nikad ne završi “samo na tome”. Ovaj tip prijateljstva ili preraste u jaku emotivnu vezu, ili se prijateljstvo sruši, kao da nikada nije ni postojalo. E, tek se u ovom drugom slučaju pitamo je li stvarno par viđanja i razmjenjivanja intime vrijedno jednog prijateljstva?

Upravo na ovu temu jedan institut u Njemačkoj sproveo je istraživanje, u kome je dokazano da svaki treći ispitanik smatra, da je ovaj tip prijateljstva dozvoljen i da u njemu nema ničeg lošeg. Prijateljstva s povlasticama očito prihvata veliki dio javnosti. YouGov navodi da 60 % ispitanika vjeruje kako postoji rizik da bi jedno od uključenih u muško-žensko prijateljstvo moglo poželjeti nešto više od prijateljstva.
Čak svaki peti ispitanik smatra da između muškarca i žene nije moguće pravo prijateljstvo, navodi se u studiji. Svaki drugi ispitanik međutim misli da njihov bivši partner može biti dobar prijatelj. Većina ispitanih odgovorila je istraživačima YouGova da prijateljstva najviše sklapaju na radnom mjestu. U studiji se navodi da je 45 % ispitanih reklo da je upoznalo svoje prijatelje na poslu. Nakon toga kao mjesta za upoznavanje navode se srednje škole, studije, osnovna škola i hobiji.

(Ljepota i zdravlje)