Iz bakinog ormara: Kakav je to stilski izričaj Grandmillennial?

– Milenijalsi traže način na koji će istaknuti osobni stil i za to biraju neke specifične, retro detalje i krojeve koji podsjećaju na neke starije generacije i daju outfitu dozu šarmantne elegancije – ističe stručnjakinja za trendove s Etsyja, Dayna Isom Johnson.

Trend “grandmillennial” uključuje vintage komade, second hand stvari, ali i simpatične detalje kao što su lanci za naočale, naušnice na klipsu, vunene veste, berete i slično.

U posljednjih šest mjeseci, Etsy bilježi veću potražnju detalja kao što su broševi, lanci za naočale, starinske naušnice takozvane klipse i privjesci u obliku medaljona.

– U skladu s time, svjedočimo “grandmillennial” trendu i na modnim pistama, niz dizajnera stilski se referira na razne vintage trendove i nekada bapske modne dodatke i krojeve koji su sada opet moderni – tumači Isom Johnson. 

Trend je posljedica i sve veće potražnje za vintage odjećom, popularnosti second hand dućana, kao i potrebom za održivom modom. Sve je popularniji i damski stil, koji je najlakše rekreirati upravo vintage detaljima i osjećom inspiriranom retro trendovima.

Proizvodnja odjeće jedan je od sektora koji najviše utječe na zagađenje prirode te ovi trendovi idu u smjeru smanjenja lošeg utjecaja mode na okoliš, a sve skupa posljedica je jačanja svijesti o potrebi očuvanja prirodnih resursa.