Izgubila sam glas i zuji mi u ušima!

Ljudi koji su iskusili pakao korona virusa opisali su koje dugotrajne posledice je ostavio KOVID-19 na njihov organizam, iako su pobedili virus.  

U intervjuu za Njujork Tajms oni su detaljno opisali svoju borbu i nakon što su preživeli koronu.

Bivša sportistkinja sada ne može ništa

Karla Monteroso (39) iz Los Anđelesa od marta ne može da radi puno radno vreme. Nije mogla da se testira oko mesec dana nakon što se prvi put razbolela, a tek nedavno je razvila antitela na korona virus.

“Pre nego što sam se zarazila, bila sam dizačica tegova, kajakašica i planinarka. Trenutno ne mogu ništa fizički da radim, a da sebi ne naškodim. To je kao da vam je neko prepolovio bateriju i duplirao vreme punjenja. Moram psihički da se pripremim za tuširanje.

Prvih nekoliko meseci nisam mogla da verujem. Da li je ovo u mojoj glavi? Kada sam pre nekoliko nedelja dobila pozitivan test na antitela, jecala sam otprilike sat vremena. Bilo je kao, na papiru je, zapisano je da mi se to dogodilo. Pre toga sedite tamo i stalno ispitujete svoje telo, a niko vam od lekara ne veruje.

O tome nije bilo javnozdravstvene kampanje. Imam rodbinu koja veruje da ako pijete vruću vodu i limun i da će to izlečiti Kovid-19. Imam rođake koji veruju da sam se razbolela jer previše radim. Mogla sam da se zarazim, a da danas nemam simptoma i budem dobro. Nema kontrole nad tim. Sve je to ruski rulet. To je vrlo neprijatna istina.

Ispovesti lekara koji se bore protiv korona virusa: Ovo je veoma važno!

Bila je uverena da neće preživeti

Kandejs Tejlor (38) radila je na odelenju za naplatu u bolnici u Atlanti kada se u martu testirala na virus. Opisala je dugoročne simptome korona virusa i pogoršanje prethodnog stanja hronične bolesti.

“Imam bolove u grudima svaki dan od marta. Razvila sam unutrašnju drhtavicu. Dobijam vrtoglavice. Imam tahikardiju. Sitni krvni ugrušci. Zujanje u ušima. Izgubila sam glas. Ima dana kada ne izgovorim nijednu reč. Stalno sam se pitala kada će ovo prestati. Nisam mogla da ležim”, rekla je te dodala:

“Nisam mogla da radim. Moj posao se sastoji od govora između osam i 12 sati. S obzirom na to da sam promukla, ne mogu da razgovaram ni 15 minuta. Od  poslodavca nisam primila platu od maja. Invaliditet mi je odbijen. Niko mi ne veruje. Ne veruju meni i hiljadama nas koji imamo ove simptome još dugo od početne zaraze.

Ne, ovo nije samo u mojoj glavi

Toni Pinero (57) bio je vlasnik firme u Las Vegasu pre nego što je u julu bio pozitivan na koronu.

“Kažu da više nemate Kovid-19, bez virusa ste, ali to nije istina. Sad imam postkovid, a čini se da je još gori. Još uvek imam glavobolje. Još mi se vrti u glavi. Najviše me brine to što sam sve vreme malaksao. Teško mi je da hodam uz stepenice.

Moje poslovanje je zatvoreno. Ne mogu da vozim.  Lekar mi kaže kaže: “Hej, Toni, to ti je samo u glavi.” Ne, nije. To nije u mojoj glavi. Ne želim samo da sedim i  da ne mogu da dišem. Ne želim da sedim skrštenih ruku i ne radiim ništa. Želim da idem na posao. Moram da platim rate za automobil. Moram da platim kreditne kartice. Moram platiti račune. Zašto bih želeo sedeti kod kuće?

“It’s like one big cocktail to make you anxious, frustrated, depressed. I just want to get back to being me.” https://t.co/keF2PhdNRx

— Long Covid ACTS (@longcovidspain) September 29, 2020

Koktel’ teskobe, frustracije i depresije

Manuela Fehertoi, bankarska radnica u Midltonu u državi Njujork, u martu je bila pozitivna na virus.

U 61. godini imala je astmu i bila je hospitalizovana sedam dana. Od tada je kod kuće na kiseoniku i ne može da radi.

Depresivno je. Još sam uvek sam bolesna kao i tada. Još uvek imam temperaturne skokove. Još uvek imam bolove u grudima i otežano disanje. Ima dana kada jedva mogu izaći iz kreveta. Imala sam i lakši moždani udar. Ipak, danas mi je utrnuta gornja desna strana lica.

Nemojte da započnem o gubitku kose. Trudim se da se ne gledam previše u ogledalo jer mi je to poražavajuće. Izgledam kao da sam ostarila 20 godina. Ne stidim se toga, ali to jednostavno nisam ja.

Kada se ljudi tako dugo osećaju ovako loše, neprestano boluju, neprestano su u takvoj teskobi od nepoznatog, obrate se lekaru, a ni doktori ne znaju šta je s vama. To počinje da vas ruši, to počinje biti deo vašeg života.

To vam je poput jednoga velikog koktela teskobe, frustracije i depresije. Samo želim da budem stara ja. Živahna, nasmejana… Volela sam svoj posao. Volela sam ljude s kojima sam radila. Radila sam stvari sa svojom decom. Odlazak na plažu, kupanje, igranje tenisa… Ne mogu ništa više od toga da radim.  Ne mogu ni da hodam oko svog dvorišta.

Zašto je stvarna stopa smrtnosti od korone još uvek nepoznanica: Naučnici otkrili kako se izračunava!