Između 40. i 50. godine života ateroskleroza brzo napreduje

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Napravite 8000 koraka dnevno i porast će šanse za dulji život

Španjolski su znanstvenici analizirali podatke prikupljene među 4200 sredovječnih, ali zdravih žena i muškarca u razdoblju od 10 godina, piše Medical News Today. 

Otkrili su da, suprotno onomu što su ranije vjerovalo, ateroskleroza može vrlo brzo napredovati upravo u toj dobi i među osobama koje se čine zdravima. 

– Ovo je prva studija koja analizira progresiju ateroskleroze u kraćem razdoblju. Dosad se vjerovalo da bolest napreduje sporo tijekom života. No naši su rezultati pokazali da je bolest vrlo brzo napredovala kod 40 posto ispitanika – kazao je dr. Borja Ibañez, direktor kliničkih istraživanja u Nacionalnom centru za kardiovaskularna istraživanja (CNIC) u Madridu.

Do tih su rezultata došli koristeći se ultrazvukom perifernih arterija.

– Ta se metoda pokazala puno učinkovitijom od klasične metode proučavanja razine kalcija u arterijama računalnom tomografijom (CT) – rekla je glavna autorica studije dr. Beatriz López-Melgar.

– To nam je omogućilo da uočimo napredak bolesti ranije nego što bismo to uspjeli uz pomoć klasičnih markera – dodao je njezin kolega Valentin Fuster. 

Liječnici često otkriju aterosklerozu tek nakon što osoba doživi srčani ili moždani udar. U tako kasnoj fazi, intervencije, čiji je cilj ublažiti posljedice bolesti imaju ograničen učinak. 

Ranijim otkrivanjem bolesti i uz saznanje da se treba fokusirati na osobe u dobi između 40. i 50. godina, liječnici mogu pomoći u sprečavanju njezina razvoja i prije trenutka u kojemu bolest postaje opasna po zdravlje. 

– Ključno saznanje u ovoj je studiji činjenica da je u kratkom razdoblju od samo nekoliko godina kod 40 posto sudionika ateroskleroza brzo napredovala i to na udaljena mjesta, poput karotidnih, bedrenih i koronarnih arterija – istaknula je López-Melgar.

Istraživanje je potvrdilo i uobičajene rizične faktore za nastanak ateroskleroze – pretilost, dijabetes i pušenje. 

Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne možete se smiriti? Možda je kriva hrana koju stalno jedete

#ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

(24sata.hr)