Jednostavno je: Pet načina da poboljšate svoju vezu za samo deset minuta

Za srećnu vezu morate malo i da se potrudite.

Izvor: Guliver/Getty Images/Jelena Danilovic

Zajednička putovanja su sjajan način da malo “oživite” svoju vezu i učinite je srećnijom, ali činjenica je da ona nisu uvek i svakome dostupna. Srećom, postoje i načini da za samo deset minuta poboljšate svoju vezu, i ne podrazumevaju nikakvo trošenje novca.

Razgovarajte

Razgovor – ali pravi, tako da stvarno saslušate jedno drugo. Jako je važno da čujete šta partner govori, umesto da samo čekate priliku da na to odgovorite. Posvetite se jedno drugom i zaista čujte šta ono drugo govori.

Zagrlite i/ili poljubite partnera

Stručnjak za sreću Grečen Rabin kaže da ona i njena porodica vežbaju tople dobrodošlice i ispraćaje. Odnosno, svaki put kada neko dolazi ili odlazi, svako od ukućana ga iskreno pozdravi. Uostalom, i istraživanja su dokazala da je fizički dodir važan za sreću u vezi, zato izdvojite vreme za kratak zagrljaj ili poljubac.

Zahvalite se za neku sitnicu

Psiholozi kažu da parovi koji izražavaju zahvalnost jedno drugom imaju veće šanse da ostanu zajedno. To i nije iznenađujuće, s obzirom na to da svako voli da se oseti cenjeno, da se njegov/njen trud primeti, pa je i logično da je osoba srećnija u vezi ako je partner ceni.

Napravite dogovor o kućnim poslovima

Ukoliko vi i partner živite zajedno, bilo bi pametno da svako od vas napravi listu kućnih poslova koje trenutno obavlja, a zatim i listu poslova u kojima uživa i u kojima ne uživa. Poenta pravljenja ovakve liste je da ravnopravnije podelite kućne obaveze, kako ne bi “spale” samo na jedno od vas dvoje. Jer, i to može da dovede do nezadovoljstva u vezi/braku.

Vežbajte pravilo deset minuta

Pravilo deset minuta je predlog profesorke sociologije i stručnjaka za veze Teri Orbah. Pod tim pravilo se podrazumeva da svakog dana izdvojite deset minuta da razgovarate o bilo čemu, osim o deci, poslu i kućnim obavezama.

Orbahova kaže da ćete na ovaj način saznati dosta novih stvari o partneru, što je dovoljno da osveži vaš odnos.