Jeste li čuli za hipno-porođaj i znate li o čemu je riječ?

Od gasa za smijanje i poroda u vodi, do epiduralne anastazeije, sa sve boljom tehnologijom mnogo češće pronalazimo različite načine za olakšavanje porođaja prirodnim putem. U posljednje vrijeme je pak, sve popularniji hipno-porođaj, za čiju popularizaciju su zaslužne članice kraljevske porodice, Meghan Markle i Kate Middleton. One su naučile ovu tehniku opuštanja, koja pruža mirniji, pozitivniji i manje bolan porođaj. Ali, da li zaista vrijedi?

Šta je hipno-porođaj?Ovu tehniku je osmislila Marie Mongan 1989. godine, koja je rodila dvoje djece tokom pedesetih i šezdesetih bez anestezije. Ona je kreirala tehniku spajajući tehnike disanja, opuštanje, vizualizaciju i vođene meditacije za žene, a koju uče tokom čitave trudnoće kako bi poslednjeg dana koristile sve to u svrhu laganog i pozitivnijeg doživljaja porođaja.

“Svaka žena u sebi ima moć da pozove svoj materinski instinkt za rađanje djeteta u radosti i udobnosti koja oslikava prirodni proces”, otkrila je Marie u svojoj knjizi.
Žene koje su učile ovu tehniku otkril su da su imale smireniji porođaj i dosta manje intervencije od strane doktora. Iako program ne osporava upotrebu epidurala ili drugih lijekova protiv bolova, jasno se ističe da u stanju potpune opuštenosti i uz pomoć samohipnoze i dubokog disanja endorfin iz tijela počinje da preuzima tijelo, kao i oksitocin, što sve dodatno olakšava.

Kako dospjeti u fazi samohipnoze?
Samohipnoza je ulazak u stanje duboke meditacije, uz pomoć vođenih meditativnih traka i vježbi disanja. I da ne uspijete da uđete u to stanje u toku porođaja, opet je dobro smiriti se u potpunosti s vremena na vrijeme. Statistika pokazuje da su žene u samohipnozi 17 % manje tražile epiduralnu, dok je 18 % manje zahtijevalo medicinsku pomoć.
Da li biste isprobali ovu tehniku?
(Ljepota i zdravlje)