Jeste li dovoljno hrabri da uđete u otvorenu vezu?

U vezi ste, a željeli biste malo drugačijeg uzbuđenja. Možda nekog novog, nekog ko će vas osvježiti, a da veza u kojoj se već nalazite ne trpi. Želite vezu koja je “otvorena”. Dobro razmislite jeste li spremni na tako nešto. Ovakvi odnosi mogu da budu veoma komplikovani. Imate li snage da partneru date etičku dozvolu da pronađe drugu, jer ne zaboravite, takav odnos treba da odgovara oboma.

Šta je potrebno da biste bili sigurni da ste sposobni za “otvorenu vezu”?
#1 Poštovanje partnera
Najveća greška koju možete napraviti jeste da pokušate da svakom partneru posvetite podjednako vremena. Veze su svaka za sebe drugačije i svaki partner je drugačiji i ima drugačije navike. Bilo bi, na primjer, jako ružno da kažete partneru kako je upao u termin onog drugog.
#2 Pripremite partnera na svoje želje
Važno je da svom partneru na vrijeme kažete kakvu vrstu veze želite. Možete kroz razgovor nagovijestiti kako se to dešava nekom vašem prijatelju, čisto da vidite reakciju.

#3 Nemojte biti ljubomorni
Imajte na umu da nijedan momak neće pristati da vas dijeli s još jednim momkom ako vi niste saglasni s tim da se on viđa s drugim djevojkama. Čak i ako on ne osjeća potrebu za drugom ženom, neće smatrati vašu nagodbu poštenom. Zato zaboravite na ljubomoru i uživajte sa kada ste zajedno, jer vi ste kreator čitavog plana!
#4 Postavite pravila
Nemate oboje ista očekivanja. Za nekoga je otvorena veza flertovanje, poljubac, dok je drugima se.s ono što žele. Zato je potrebno razgovarati o granicama do kojih ćete ići, o tome šta ćete govoriti jedno drugom, a šta ne i koliko često ćete stupati u veze s drugima.
#5 Fizičke granice
Ako i vi i partner želite otvorenu vezu, morate da unaprijed porazgovarate, kako kasnije ne bi bilo zabune, prebacivanja ili svađe. Postavite jasne fizičke granice. Da li je u redu da imate fizički kontakt sa drugim ljudima, ako da, tačno kakav? Da li ćete se sa njima ljubiti, spavati ili probati nešto što vas dvoje niste?
#6 Emotivne granice
Zajedno odredite kakvo ponašanje je u redu u emotivnom pogledu. Možda vam je OK da tražite nekoga na Internetu, ali ne želite da sa “trećim” izlazite u javnost da vas neko ne bi vidio. Kada sa novom osobom gradite emotivni odnos, postoji “rizik” da se neko od vas zaljubi. Razmislite unaprijed šta ćete raditi ako se to dogodi.

#7 Ko je prihvatljiv, a ko nije?
Kada ulazite u otvorenu vezu, znajte da ona nije, u najvećem broju slučajeva, otvorena baš za sve. Važno je da definišete ko može da uđe u tu vezu. Unaprijed bi trebalo da se dogovorite ko je dostupan, a ko je zabranjen.
#8 Koliko će to trajati?
I otvorena veza, kao i svaka druga, predstavlja dogovor između dvoje ljudi. Možda ste se tek zbližili i zbog toga istražujete i druge opcije, možda ste već godinama zajedno i željeli ste da eksperimentišete. U svakom slučaju, trebalo bi da napravite “kontrolu” svoje veze u nekom trenutku.
(Ljepota i zdravlje)