Jeste li vi sapioseksualac? Njih privlači inteligencija partnera

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

BUDITE MAŠTOVITI: TOP POZE KOJE VODE DO VRHUNCA U PET MINUTA

Ako ste zbunjeni zbog sapioseksualnosti, niste sami. Evo svega što trebate znati o sapioseksualnosti, piše Mind Body Green.

 Seks shopovi

Što je sapioseksualnost?

Ljudi koji su sapioseksualni fizički su i emocionalno privučeni inteligencijom. Sapioseksualci smatraju da je inteligencija najatraktivnija osobina i cijene je više od izgleda potencijalnog partnera ili čak osobnosti.

Sapioseksualnost je seksualna orijentacija koju karakterizira seksualna i erotska privlačnost prema potencijalnim partnerima koji su prije svega inteligentni. U tim je slučajevima inteligencija istinski privlačna, a ne status, posao ili financijske koristi koje mogu biti vezane uz inteligenciju.

Znakovi sapioseksualnosti:

1. Više vas privlači inteligencija potencijalnog partnera nego izgled ili osobnost

Sapioseksualac na prvom spoju je vrlo vjerojatno više zainteresiran za razgovor o nekim knjigama ili o politici. Često sapioseksualci imaju profil na aplikacijama za traženje partnera, ali se više fokusiraju na karijeru i akademske ciljeve. 

Ako vas najviše privlači nečiji intelekt, to je vrlo dobar znak da ste sapioseksualni.

2. Intelektualni razgovori vas nevjerojatno napaljuju

Sapioseksualne ljude ne privlači samo intelekt potencijalnog partnera – često ih to i napaljuje. Ako vas političke rasprave ili rasprave o književnosti doista raspolože za seks, to je još jedan znak da ste sapioseksualni.

Ilustracija seksa | Autor: Unsplash

Za njih inteligencija nije samo glazura na torti već atraktivnog partnera, već sama inteligencija izaziva želju za seksom. 

3. Trebate voditi intelektualnu raspravu prije nego što vam seks padne na pamet

Za većinu sapioseksualaca nemoguće je osjećati se ugodno ili intimno, a da prije niste vodili dobar, dugački razgovor.

Sapioseksualnim osobama moglo bi se dogoditi da im se teško seksualno povezati s potencijalnim partnerom dok se ne uključe u neki oblik intelektualne rasprave. Intelektualna povezanost može se smatrati daleko učinkovitijom predigrom čak i od fizičkog dodira.

Ako se trudite povezati s potencijalnim partnerom prije nego što razgovarate o njegovim/njezinim omiljenim knjigama ili političkim pogledima, to je dobar znak da ste možda sapioseksualni.

4. Intelektualna iskra vam je važnija i od emocionalne

Sapioseksualnost se često može zamijeniti s demiseksualnošću, orijentacijom koju karakterizira samo doživljavanje seksualne privlačnosti prema nekome nakon uspostavljanja emocionalne veze s njima. Iako postoji određeno preklapanje između dviju orijentacija, također je uočljiva razlika.

Ilustracija seksa | Autor: Unsplash

Sapioseksualnost je potreba da se izgradi intelektualna privlačnost prije nego što se dogodi seksualna privlačnost, dok je demiseksualnost potreba da se izgradi emocionalna veza prije nego što će se seksualna privlačnost dogoditi. Da bi seksualna privlačnost počela, sapioseksualna osoba traži nekoga na istoj intelektualnoj razini na kojoj je i sama, dok demiseksualna osoba traži nekoga s kim će dijeliti svoje osjećaje.

Je li sapioseksualac prava seksualna orijentacija?

Unatoč sapioseksualnosti, o kojoj se sve više raspravlja kao o seksualnom identitetu, postoje mnogi koji i dalje ne gledaju na nju kao stvarnu orijentaciju. Međutim, neki stručnjaci za seksualnost zagovaraju da je sapioseksualnost stvarna orijentacija i da bi je trebalo smatrati takvom.

Sapioseksualna osoba može se identificirati kao homoseksualac, biseksualac i slično. Sapioseksualnost je kako osoba razvija svoju privlačnost prema nekome.

U konačnici, ako je izraz sapioseksualac ispravan za vas, tada biste ga trebali upotrijebiti. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: PRAVI RAZLOG ZAŠTO ZADOVOLJNI SA SEKSOM IPAK VARAJU PARTNERE

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)