Kad jedan roditelj ne voli djecu: Strpljivi razgovor nudi rješenje

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Opraštanje – put do mirnijeg života sa sobom i s drugima

Možda ste netko tko ne da voli samo svoju djecu, već voli djecu općenito. Djeca vas nasmiju. Uživate s njima. Kad ste oko djece, osjećate se sretno.

Pogreške u odgoju

No ako vaš partner nije ‘tip' za djecu, a vi ste se nadali da će sto promijeniti nakon što dobijete svoju i nije, realno možete imati problem, piše Psychology today.

Što možete učiniti s tim? Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da stvari budu barem malo bolje:

1. Agresivno ponašanje nikad nije u redu

Čak i ako netko nema mnogo pozitivnih osjećaja prema svojoj djeci, nitko nema pravo biti nasilnik, omalovažavati ih, sramotiti ih ili na bilo koji način biti zloban prema njima. Ništa od toga nije u redu. Morate biti iskreni prema partneru i ukazati mu na takvo ponašanje i otvoreno reći da to nije u redu. To je ispravan način.

2. Recite mu da je neodgovoran

Baš kao što nesavjesni ili nezainteresiran roditelj nema pravo biti okrutan, on ili ona nemaju pravo na neodgovornost. Roditelji trebaju poštovati obaveze i odgovornosti prema svojoj djeci.

3. Pitajte izravno svog partnera ima li nešto što mu se sviđa na djeci

Možda vaš partner voli kampiranje pa bi želio otići s djecom? Možda je nekad svirao instrument i možda bi volio svirati glazbu s njima? Ili je uvijek volio crtati i možda bi uživao u crtanju s djecom? 

Vrijedi pitati: ‘Postoji li nešto što stvarno želiš raditi s djecom?' Možda će vas odgovor oboje ugodno iznenaditi.

4. Razmislite o tome osjeća li se isključenim iz roditeljstva

Možda ste nenamjerno preuzeli cijelu roditeljsku ulogu te bi se vaš partner mogao bolje i bliže zbližiti s djecom ako shvati da je i on uključen. Jer iz tog razloga jedan od roditelja koji nije uključen postaje svakim mjesecom sve više i više neuključen. 

5. Muči li vašeg partnera nešto?

Pitajte naglas, pažljivo koliko možete, postoji li kod vašeg partnera nešto što bi trebalo zacijeliti kako bi osjećao više ljubavi, prema djeci, možda i prema vama, a možda čak i prema svima. 

Ovo neće biti lak razgovor i možda ćete se suočiti s nekim optužbama, ali ako vježbate ono što želite reći i dostavite tu poruku s puno ljubavi i razumijevanja, to bi moglo dovesti do rješavanja nekih problema.

6. Pažljivo razgovarajte o razlici između ‘nikad ne želim djecu' i ‘sada imam djecu'

To je još jedan težak razgovor jer često vodi kritičnom razgovoru. Ali ako počnete s ‘Znam da nikada nisi željela/želio djecu' i zaista zastanete, onda stankom odajete njemu poštovanje. Tada možete pažljivo nastaviti: ‘Ali mi imamo djecu i trebaju nas oboje' ili nešto slično. Takav razgovor pruža šansu za promjene i poboljšanje. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Treba li vaš partner biti i vaš najbolji prijatelj? Apsolutno da

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)