Kada je dozvoljena sebičnost u vezi?

Malo sebičnost ne škodi, ali pretjerivanje može da uništi i najčvršću vezu! S druge strane, postoje i situacije kada je ova “osobina” dozvoljena (u svim ostalim slučajevima, ona nije poželjna)…

1. Kada on ne provodi dovoljno kvalitetnog vremena s vama
Svaka kvalitetna veza zahtjeva posvećenost oba partnera, inače se ne može nazvati kvalitetnom.
2. Kada se drugi ljudi miješaju u vaš odnos
A niko ih nije molio da to rade niti im dopustio. Tada je sasvim u redu biti sebičan te isključiti takve ljude iz života. Ponekad prijatelji i porodica mogu da pomognu, ali u većini slučajeva vi i on treba da rješavate stvari sami.

3. Kada se osjećate jadno
Kada ste nesretni, a vaš partner nema sposobnost da vam pomogne, morate učiniti neke stvari na svoju ruku te sami pronaći sreću koja vam je potrebna.
4. Kada se osjećate sigurnim zbog neke odluke
Ali, on nije saglasan s njom i to vam je jasno dao do znanja. Raditi nešto s čime se partner ne slaže, može se smatrati sebičnim, ali ponekad naši instinkti mogu da budu najbolji pokazatelji toga da li donosimo pravu ili pogrešnu odluku. Ako ste spremni da snosite odgovornost za posljedice, to može da bude jedan od onih slučajeva kada je sebičnost dobra za vas.

5. Kada će nešto biti od koristi za oboje
Kada on ne razumije nužnost nečega što želite, ponekad je u redu biti sebičan i donijeti odluku na vlastitu odgovornost. Samo morate biti sigurni da činite pravi izbor i da možete da preuzmeta punu odgovornost.
(Ljepota i zdravlje)