Kako da odgovorite na najčešće pitanje: MAMA, KADA ĆU MOĆI NAPOLJE?

Mališanima nedostaju parkovi i drugari.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/fizkes

Više od mesec dana u Srbiji traje vanredno stanje, uveden je policijski čas, zatvoreno je sve osim neophodnih prehrambenih radnji i apoteka. Naši životi su se iz korena promenili.

Većina naših sugrađana poslove obavlja od kuće, što nije nimalo lako ako ste okruženi decom koji ne znaju šta će od sebe od dosade. 

Ni odraslima nije lako da se pomire sa činjenicom da ne mogu da izađu napolje kad god da požele, a tek klincima koji su navikli da popodneva provode u parku sa drugarima.

Osim što im nedostaje druženje sa vršnjacima, nedostaju im i nove igračke. Uželeli su se i igraonica i  zabavnih sadržaja na koje su gotovo svakodnevno navikli. Čak i to što im popuštate i dozvoljavate da više vremena provode pred TV-om gledajući crtaće, ne pomaže. 

Sve se svodi na jedno pitanje: Kada ćemo moći da izađemo napolje?

I mada je naša Vlada najavila popuštanje mera od sutra, dani kada ćete biti sasvim sigurni da možete bez straha od zaraze da pustite decu da trčkaraju parkom sa drugarima, klackaju se, ljuljaju i rade sve ono na šta su do sada navikli, ipak nisu blizu..

U ovoj situaciji, mnogi dečji psiholozi svetuju da je najbolje da deci date iskren odgovor, ali da ih ne uplašite, odnosno da ih ne opterećujete svojim strahovima i brigama.

Zato kada vas dete upita kada će se sve ovo završiti, evo kako da mu odgovorite…

“Ne znam, dušo. Nitko to ne zna. Ova je potpuno nova situacija za sve nas. Ali, čak i sada dok pričamo, toliko je ljudi – doktora, medicinskih sestara, naučnika – koji rade na tome da budemo sigurni i zdravi, i da se što pre vratimo u škole i na poslove, da što pre počnemo da slavimo rođendane i idemo u igraonice, i koji će sigurno dati dve od sebe da to bude što pre”, otkrila je psihološkinja dr Rebeka Šrag Heršberg za  “Psychology Today”.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uskršnje praznike Srbija će provesti kod kuće – uveden je do sada najduži policijski čas, koji traje 84 sata, odnosno od petka u 17 do utorka u pet časova.