Kako da razlikujemo važne trendove od onih koji su samo prolazni?

Svake sezone dizajneri nude na desetine novih trendova koje je nemoguće izneti, a to ne mogu čak ni najiskrenije trendseterke.

Izvor: Shutterstock

Zamolili smo stručnjake – stiliste da nam otkriju kako da pronađemo zaista dugoročne trendove u ovom toku novih pravaca i pustiti one koji sutra izlaze iz mode.

Izlozi i stranice časopisa žive svoj život: već se savetuje kombinovanje laganih haljina i sandala. Kada početi sa praćenjem modnih trendova? Kupujete li odeću koju ćete nositi tek u budućnosti?

Ova pitanja uklanjaju se ako napravite hrabru pretpostavku da u principu ne postoje posebni prolećni trendovi. Da, postoje prolećno-letnje sezone i asortiman se menja. Prolećni trendovi, poput haljina sa golim leđima, nažalost, izostaju.

Generalno, trendovi su dugi i vrlo kratki. Da biste ostali relevantni i moderno obučeni, samo sledite duge trendove. Tu se ubrajaju oblik odeće, materijal tkanine, oblik cipele (kvadrat – posledne dve godine), princip kombinovanja stvari jedni sa drugima (kombinacija odeće različitih stilova, tekstura i godišnjih doba).

Ne događa se da se dugi trend pojavi na proleće i onda iznenada nestane. Tačnije, događa se, ali onda već znate da se radi o prolaznom trendu. To znači da nema razloga da se ne bojite preskočiti ovaj trend i da ne kupite nešto važno. Ako ste u nedoumici da li ćete moći dugo da nosite trendovsku stvar – razmislite da li je ovaj trend povezan sa oblikom i stilom stvari? Da li je semantičan u odeći? Sećate li se ukosnica sa biserima koje su bile previše popularne prošlo proleće, od Instagrama do ulica? Da li su imale smisla? Ne baš. Stoga su brzo postale stavka koju je bilo lepo staviti na listu „ne nosi ove anti-trendove“.

Tkanine i teksture (svila, lan, pamuk, koža), boja (plava, eksplozija peperminta ili sladoled od pistaća), razna odeća (kaput, mantil, haljina i tako dalje) ne mogu biti trendovi, bez obzira na to što kažu. Ako kupite plavu haljinu te godine kada je neka “karamelna ruža” proglašena “bojom godine”, da li ćete odmah postati nepromišljeni? A ako pročitate da je kaput u modi? Pa, hoćeš li baciti jaknu? Tačan odgovor na oba pitanja je ne. I to ne zato što je beskorisna glupost pratiti modu, već zato što treba da je sledite.

Sa letnjim bojama i teksturama uopšte, sve je izuzetno zanimljivo. Isti su svake godine. Bukvalno. Za koje trendove ste čuli prošlog proleća? I prošle godine? Zatvorite oči na trenutak. Možete se setiti bilo kog proleća, ma šta drugo. Garantujemo da ste se setili: bele, plave, cvetne haljine, pruga, modela koji su haljina-košulja. Nastavite dalje, skoro je nemoguće pogrešiti.