Kako da savršeno skuvate rižu

Riža je jedan od osnovnih dodataka svakom jelu, ali je i pored toga prava umjetnost savršeno je skuhati. To je zato što većina nas ne uradi prvi, ključni korak.

Savršena riža, to svi znamo, je rastresita, a ne sljepljena masa sa tvrdim zrnima.
A zapravo postoji jednostavan trik koji će vam omogućiti da uvijek dobijete savršenu porciju riže i sastoji se od pet koraka. Međutim, prije svega, uvijek imajte na umu da na jednu šolju pirinča idu dvije šolje vode, tačnije, uvijek je duplo veća količina vode od riže koju kuhate. Također, prije kuvanja, rižu uvijek operite kako biste skinuli svu prljavštinu sa nje.
Sada, kada ste obavili pripremu, rižu spremajte u ovih pet koraka kako bi uvijek bila savršena:
    Prvo što treba da uradite jeste da ju malo propržite na ulju tako što ćete zagrijati ulje, dodati rižu i pržiti dok ne poprimi žućkastu boju.    Tek onda ulijte vodu u kojoj ćete kuvati rižu i posolite.    Kada voda proključa, poklopite posudu u kojoj kuvate rižu i smanjite temperaturu.
    Pustite da krčka još oko 25 minuta, dok riža sasvim ne omekša.    Ulje na kojem ste pržili u prvom koraku spriječiće ljepljenje zrna, a ukoliko volite baš bijelu rižu, sada dodajte par kapi limuna.
(Nezavisne novine)