Kako da vam meso ne bude žilavo, već sočno, mekano i ukusno!

Meso je namirnica koju možemo pripremiti na mnogo načina i pratiti uputstva mnogih recepata.

Ali ne postoji ništa gore nego kad kupite žilavo meso i unapred znate da će sa takvim komadom ručak biti veoma neukusan.

Za vas imamo 4 trika kako da ublažite žilavost mesa i da ono bude sočno i ukusno posle pečenja ili prženja.

Gazirani sok

Ako nemate puno vremena da marinirate meso jer želite što pre da ga spremite, imamo brzi trik za njegovo omekšavanje. Nekoliko minuta pre pečenja prelijte meso slatkim gaziranim sokom, osušite ga pre pečenja i pospite biberom. Šnicle će biti znatno sočnije.

Limunov sok

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Pola sata pre nego što planirate da ispečete šnicle ili batake, držite ih u limunovom soku, jer će ih on “umiti” na najbolji način i meso će biti sočno i mekano.

Marinada

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo uticaće na ukus mesa, ali će ga i učiniti mekim. Veče pre pečenja stavite meso u marinadu od jabuke, belog luka i maslinovog ulja. Ostavite da stoji u frižideru čitavu noć, a sutradan ga spremite po želji. Omekšaće ga i učiniti ukusnijim.

Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuvanju, pečenju i prženju crvenog mesa. Trebate samo oljuštiti voće i poslagati ga po mesu dok se peče. Voćne kiseline omekšaće meso i učiniti ga ukusnijim, a takođe će ublažiti njegovu žilavost.

(Stil.kurir.rs/Objektiv.rs)