Kako djeca postaju razmažena

Broj razmažene djece povećava se s brojem žena koje su postale majke u kasnijem životnom dobu.

Broj razmažene djece povećava se s brojem žena koje su postale majke u kasnijem životnom dobu, ali i s ekonomskim bumom koji omogućava roditeljima da djeci kupuju više nego ikad ranije, tvrdi Lisa Birnbach, istraživač američke televizijske kuće CBS.

Međutim, psiholozi se ne slažu i kažu da novac nije problem. Fenomen razmaženosti nije povezan s ekonomskim stanjem porodica, jer razmažene djece ima i u porodicama koje se nikako ne mogu smatrati bogatim, kažu psiholozi.

Njihova definicija razmaženosti je da su to djeca koja nisu naučena prihvatiti i shvatiti postojanje drugih. Dakle, vaše dijete može se smatrati razmaženim ako vas, naprimjer, s uspjehom prekine u nekom vašem telefonskom razgovoru, jer baš u tom trenutku ima pitanje ili zahtjev na koje očekuje vašu trenutnu reakciju.

Bezrazložno darivanje djece ili velikodušna kupovina igračaka, također daju svoj doprinos. Zato psiholozi kažu da roditelji moraju znati kada reći “da” a kada “ne”. A najgore je kada “ne” postane “da”, jer će male maze, ako to samo jednom učinite, vješto iskoristiti vašu spremnost na popustljivost.
(Avaz)