Kako izgleda kada se socijalno distanciranje primijeni i na porođaj

Kako je u Francuskoj proglašeno vanredno stanje, na snagu su stupile mnoge mjere, od kojih se neke odnose i na bolnice, koje se moraju pridržavati izmijenjenih pravila. S ovim pravilima suočila se i Saskya Vandoorne, novinarka koja za CNN piše iz Pariza.

“Za četiri tjedna, u vrijeme kad se cijeli svijet bori s najgorom globalnom zdravstvenom prijetnjom s kojom smo se suočili u proteklom stoljeću, donijet ću na svijet svoje prvo dijete. A zbog pandemije COVID-19 morat ću proći kroz porođajnu bol sa strancem pored sebe. Babica, a ne moj muž, bit će jedina osoba koja će me moći držati za ruku”, piše ona.

U tekstu dodaje i da je morala prihvatiti kada joj je babica rekla da “bude spremna roditi sama”.

“Tokom pandemije je privilegija brinuti o okolnostima u kojima ćete na svijet donijeti novi život umjesto patiti zbog smrti drage osobe. Kao novinarka, navikla sam planirati. Kada je saopćeno da će se 67 miliona stanovnika Francuske izolirati, odmah sam online naručila krevetić, kolica i potrepštine za novorođenče, jer ako Francuska bude radila što i Italija, fabrike koje proizvode stvari koje nisu prijeko potrebne bit će zatvorene”, piše Saskya.

Ona se u posljednjih sedam dana prilagodila životu u izolaciji sa svojim suprugom i otkazala zabavu prije dolaska bebe, a za prenatalna predavanja prijavila se online. Saskya se pridržava mjera koje je propisala francuska vlada, pa je nabavila dozvolu da se kreće u radijusu od jednog kilometra od kuće kako bi mogla kupiti namirnice i ostale stvari koje su joj potrebne.

U Francuskoj je od posljedica koronavirusa umrlo 1.000 ljudi, dok je potvrđeno više od 22.000 oboljelih, pa je većina građana svjesna da su oštre mjere nužne kako bi se zaustavilo njegovo širenje.

“Kako se vrijeme porođaja približava, mjehur ograničenja u kojem živim izgleda sve manji. Znala sam da moji roditelji neće moći vidjeti bebu, ali nisam očekivala da će mom suprugu biti zabranjen ulazak u bolnicu i u porođajnu salu. Ministarstvo zdravlja u Francuskoj još ne smatra da je nužno zabraniti partnerima da budu uz svoje supruge na porođaju, ali neke bolnice su uvele ovo pravilo kako bi zaštitile pacijente i medicinsko osoblje”, kaže Saskya.

Forumi bolnica širom zemlje pretrpani su pitanjima trudnih majki koje zanima ista stvar – hoće li njihov partner moći biti uz njih u trenutku porođaja. Neke od njih razmišljaju i o porođaju kod kuće kako bi bile sigurne da će partner biti pored njih.

“I mene zanima odgovor na isto pitanje, ali u ovim nepredvidivim i nesigurnim vremenima brzih promjena ono što je danas dozvoljeno sutra može biti zabranjeno. Nitko ne zna što nas čeka. Babica je vidjela da sam zabrinuta kad mi je priopćila da muž neće moći prisustvovati porođaju, pa mi je, kako bi me utješila, rekla da mogu biti na vezi s njim putem videopoziva. Prioritet mi je roditi zdravu bebu i možda je dobro da ona prvo završi u rukama medicinskog radnika. Milioni su stavili živote u njihove ruke u nadi da će biti izliječeni”, zaključuje Vandoorne na kraju teksta.