Kako je A. McQueen predvidio online revije i ‘ružnu’ modu

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Met Gala: Najluđi outfiti slavne modne izložbe u New Yorku

Za proljetnu sezonu, 2010., McQueen je pripremio spektakl. Njegove su cure, odjevene u mikro haljine s printom koje su imitirale oklop nekog životinjskog, organskog hibrida (a bilo je tu i fascinacije alienima), hodale na stravično čudesnim Armadillo cipelama, oko njih su na šinama klizili roboti s kamerama, a sve skupa gledala je i ekipa na Internetu.

McQueen, veliki vizionar i ljubitelj istraživanja i kreiranja novih svjetova, posebno onih koji se tiču futurizma, neistraženih morskih dubina i ljudskih emocija, predstavio je vlastitu priču i zamislio neku svoju Atlantidu. Sve je bilo tu – od inovativnih materijala, nekih novih bića preko robota do predviđanja ere “ugly” dizajna.

Kolekcija “Plato's Atlantis” najavila je budućnost revija, interaktivnost prezentacije, no i prije toga je ovaj autor imao robote, jer jedna od njegovih legendarnih kolekcija donijela je na pistu i veliku robotsku ruku koja je bojala manekenki haljinu uživo.

Autora je, naime, fascinirao svijet futurizma, istraživanja, a nije se bojao niti takozvane “ružne” mode, koja je danas prisutna na svakom koraku.

Naime, njegove Armadillo cipele u tom momentu izazvale su čuđenje u svijetu stila, no danas, kad nam je svaka druga cipela pomalo neugledna, pod egidom udobnosti, shvaćamo da ljepota nužno ne mora biti sklad, već da se ona krije i u nekim ekstremima i dinamičnim kontrastima.

Upravo takve su njegove štikle u kojima su hodale manekenke na reviji za 2010., a onda se u njih zaljubila i Lady Gaga, jer u njezinoj se garderobi nalaze mnoge cipele u kojima hod postaje veliki izazov.

Osim nje, velika obožavateljica njegova rada bila je i Daphne Guinness, bogata nasljednica pivskog brenda, koja je oduvijek bila poznata po svom ekstravagantnom stilu, neobičnoj frizuri i party outfitima.

Prije nego je show počeo, revija je bila reklamirana kao prva koja će se livestreamom prikazivati na Internetu, i to na web stranici Showstudio slavnoga fotografa Nicka Knighta.

Čak je i sami motiv, digitalni print haljina na kojima motiv s reptila postaje prava umjetnost, moderan i danas, a tu je i ta neodoljiva kombinacija likova – čovjeka i životinje – u koju je McQueen pretvorio manekenke.

Njegovo online izlaganje bio je vizionarski potez genijalca koji je modni svijet oduševio ne samo idejama koje kao da su došle iz budućnosti, već i veličanstvenim konstrukcijama i modnim oblicima koji pišu povijest mode.

Slavni modni muzej V&A odao je 2015. godine počast autoru, izložbom Alexander McQueen: “Savage Beauty”, na kojoj su se mogle vidjeti sve njegove relevantne kreacije te način na koji je on osmislio i oblikovao vlastiti likovno-modni svijet.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Met Gala: Najluđi outfiti slavne modne izložbe u New Yorku

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA

(24sata.hr)