Kako obući dijete kada je vani hladno

Princip je da nekoliko slojeva lakše odjeće grije značajno bolje nego jedan „debeli” odjevni predmet.

Nezgodno je biti roditelj. Prvi primjer je oblačenje. Nikada ne znaš kako obući dijete, posebno zimi. Ne smije im biti hladno, a ako pretjeraš, dijete će se kupati u znoju.
Ili, što je još gore, skinut će se napolju i prehladiti. Da ne pričamo o tome šta se zbiva kad vaše zlatno dijete počne zanovijetati i tražiti odjeću koja ga ne steže, koja mu ne smeta i slično.
Evo nekoliko smjernica kako nećete pogriješiti, a ipak ćete dijete obući prikladno zimskom vremenu.
Dakle, kada počnemo razmišljati o toploj odjeći, u principu razmišljamo o slojevima odjeće. Jer samo slojevita odjeća efikasno štiti od hladnoće. Kako ne bismo pretjerali u toplini moramo razumjeti osnove „tjelesne topline” i umjetnost „oblaćenja u slojevima”!

Osnove tjelesne topline
Toplina bježi iz našeg tijela, naročito iz glave, ruku i nogu i grije hladni zrak koji se nalazi oko nas. Topla odjeća nas grije tako da zadržava topli zrak blizu naše kože.
Kada oblačite djete za hladno vrijeme uvijek imajte na pameti slijedeće jednostavne ali korisne činjenice.
– 50 posto tjelesne topline gubi se ptem glave. Također toplinu gubimo putem vrata i pazuha. Dakle, utopljavanje djeteta započnite kvalitetnom kapom i šalom. Pokušajte izbjegavati sintetičke tkanine jer one iritiraju kožu. Dakle, dobra stara vuna ili pamuk su i dalje gotovo nezamjenjivi.
– Previše slojeva odjeće oznojit će vaše djete. A znoj je vlaga koja u dodiru sa hladnim zraku može spustiti temperaturu kože. Dakle, odaberite lagane materijale za slojeve. Izbjegavajte sintetiku po svaku cijenu.
– Kada su glava i tijelo zaštićeni, srce pumpa više tople krvi u ruke i noge. Dakle, da ponovimo još jednom, šal i kapa su esencijalni u procesu utopljavanja djeteta.
– Na ruke stavljamo rukavice bez prstiju, jer one puno bolje griju. Ukoliko rukavice još imaju elastični kraj, riješili ste sve svoje probleme..

Umijeće slojeva
Svi znamo da su djeca puno aktivnija od odraslih. Ta aktivnost djece je i glavni problem kod toplog oblaćenja. Djeca se brzo ugriju tokom igre i aktivnosti, no već u sljedećem trenutku stanu i vrlo brzo se „hlade”.
Pokažite djeci kako da dodaju „slojeve” kada im je hladno i kako da ih se riješe kada se ugriju. Funkcionalni „slojevi”, su naprimjer jakna sa kapuljačom preko vunene veste, a ispod koje su pamučna majica i potkošulja.Ovakav način oblaćenja daje priliku djetetu da odabere koliko će „slojeva” imati na sebi u svakom trenutku igre.
Oblaćenje u slojevima u principu hvata zrak između odjeće. A zrak je sjajan izolator i djetetu je toplo. No, bitno je paziti kakvu odjeću stavljamo u slojeve. Princip je da nekoliko slojeva lakše odjeće grije značajno bolje nego jedan „debeli” odjevni predmet. A za slojeve odjeće odaberite lagane materijale.
Da djetetu obućemo samo kaput, ma koliko on bio debeo, ništa od topline. No, zimski kaput u kombinaciji sa vestom, majicom dugih rukava i potkošuljom grijat će dijete i na vrlo niskim temperaturama.
Zapamtite!
Previše slojeva odjeće izazvat će znojenje kod djeteta. A znoj će izazvati osjećaj hladnoće bez obzira koliko slojeva odjeće djete ima.
Još nekoliko modnih savjeta
– Debele štofane hlače i štrample najbolji su saveznici u borbi za tople noge i guzu.
– Kada kupujete jaknu, uvijek uzmite model koji ima kapuljaču. Tako ćete sa lakoćom utopliti glavu i vrat. Pazite da jakna ima lastike na rukavima, kako hladni zrak ne bi ulazio i super bi bilo da ima velike džepove u koje mogu stati male ručice zajedno sa rukavicama…
(Avaz)