Kako ojačati i obnoviti kožu oko očiju?

Na našu veliku žalost, koža oko očiju je upravo ono mjesto na tijelu na kojem se prvo mogu uočiti znakovi preranog starenja, naročito ako ovu regiju ne tretiramo adekvatno. A jeste li se ikada zapitali zašto je to tako?

Koža oko očiju je tanja i puno delikatnija nego na drugim dijelovima tijela. Oči su stalno u “pokretu” – od cjelodnevnog treptanja do izražavanja emocija. Sve to može prouzrokovati brže starenje, naročito u kombinaciji s genetikom, UV zračenjem, stresom, životnim stilom…
Tamni krugovi, podočnjaci, sitne linije i otečenost su najčešći problemi koji doprinose da izgledamo umorno i starije nego što zaista jesmo.
Nema veze koliko godina imate, nikad nije previše rano niti previše kasno da koži oko očiju pružite ljubav koju zaslužuje, a najbolji način za to je dobra njega.

Hidriranje, hidriranje, hidriranje!
Zamislite na trenutak da je vaša koža kao zrno grožđa – kada izgubi vodu, ona se počinje skupljati i vene, što za posljedicu ima stvaranje bora. Ali, kada joj kontinuirano osiguravate dovoljnu količinu vlage, to će u velikoj mjeri redukovati nastanak sitnih linija i bora. Isto vrijedi i za kožu oko očiju. Njoj nedostaju žlijezde koje proizvode masti, zbog čega je ovo područje posebno isušeno.
Kako je koža oko očiju izuzetno tanka, ona je i vrlo osjetljiva na regularne kreme za lice, zato obavezno koristite proizvode namijenjene isključivo za ovu regiju.

Tajna nije samo u sastojcima, nego u formuli
Na tržištu postoje različite kreme koje bi po svom sastavu mogle odgovoriti na zadatke koji se tiču njege. One u sebi sadrže sastojke poput: hijaluronske kiseline, retinoida, retinola, derivata vitamina A, kofeina, peptida, antioksidanasa, vitamine C, E, UV zaštitu… Svi oni mogu usporiti proces starenja, ali malo koji preparat ima baš sve što je potrebno za regeneraciju kože oko očiju i njeno jačanje.
Na kraju, ne zaboravite prema koži uvijek biti nježni – od uklanjanja šminke do nanošenja preparata.
Kao što smo rekli na početku, koža oko očiju je veoma tanka i zato će svaki dodatni pritisak, naročito ako ga ponavljamo u svakodnevnim beauty rutinama, doprinijeti stvaranju dodatnih linija i bora.
Kreme nanosite prstima (najbolje malim prstom), tapkajte lagano, pravite kružne pokrete i ponavljajte ih dok se proizvod u potpunosti ne apsorbuje u kožu.
Zaštita od sunca je obavezna, spavajte dovoljno, hranite se zdravo, vježbajte i sve to uporno ponavljajte.
(Ljepota i zdravlje)