KAKO SE GLEDA U CICVARU I ŠTA OTKRIVA STARI OBIČAJ ZA BOŽIĆ? Original recept za hercegovački specijalitet

Starinski srpski običaj za Božić


Izvor: YouTube/Screenshoot

Cicvara je tradicionalno jelo koje su naši preci spremali gotovo svakodnevno. Na žalost, poslednjih decenija ovo jelo je veoma zapostavljeno.

Nekada davno u starim sprskim porodicama, pogotovu na području Hercegovine, ali i Zlatibora, važio je božićni običaj “gledanja u cicvaru”.

Napravi se cicvara koja pliva u dosta masti ili kajmaka, tako da izgleda poput ogledala. To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, pre nego što dođe položajnik. Pre nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.

Kako se pravi cicvara?

Probajte stari hercegovački recept za ovo tradicionalno jelo…

Sastojci:

100 g starijeg kajmaka

150 ml vode

3 kašike brašna (kombinacija belog i kukuruznog brašna)

Priprema:

U šerpu staviti vodu i kajmak i pustiti da provre i da se kajmak istopi. Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda sva količina, nastaviti s mešanjem (kružno i u jednom smeru) dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje kuvati otprilike  10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplo služiti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.