Kako se pripremiti za porođaj za vrijeme pandemije koronavirusa

Kada shvatite šta možete očekivati u bolnici, to će vam pomoći da se oslobodite straha koji osjećate za sebe i svoje dijete. Pitajte ih o samom postupku dolaska u bolnicu, hoćete li imati svoju sobu ili ćete je dijeliti s još nekim porodiljama i hoćete li imati medicinsku sestru.

Pročitajte na internetu šta se dešava tokom porođaja i nakon porođaja kako biste se osjećale spremnije. Izradite vrlo specifičan tehnološki plan.

Ako imate pametni telefon, tablet ili laptop, sada je vrijeme da razmislite kako vam mogu pomoći prije, za vrijeme i nakon porođaja. Uz pomoć telefona možete pozvati voljenu osobu i razgovarati s njom putem videopoziva, što će vam pomoći da se smirite i osjećate se bolje.

Osim toga, mjere sigurnosti koronavirusa podrazumijevaju socijalno distanciranje, što znači da žena neće imati u blizini prijatelje i porodicu. To može učiniti da se porodilje osjećaju same i potištene. Zbog toga bi trebale razmisliti o tome da ponesu sa sobom fotografiju ili neki drugi omiljeni predmet kada krenu na porođaj.
To može biti majica vašeg partnera, igračka s kojom spavate ili spavaćica vaše sestre. Također, možete napraviti i play listu omiljenih pjesama. Malo zabave u ovim teškim vremenima nije na odmet.

Zapamtite da će babice i medicinske sestre učiniti da se osjećate najbolje što možete, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa.

Nemojte zaboraviti torbu u koju ćete spakovati sva higijenska sredstva za sebe i bebu, pelene, bočicu vode, balzam za usne, gazu i čokoladicu.