Kako se riješiti kašlja

Kiša, vjetar, hladne noge u jesenskom periodu koji je pred nama povećavaju opasnost od dobivanja kašlja.

Kašalj je najčešći razlog odlaženja roditelja s djecom k liječniku. Najčešći uzrok su većinom prehlade: do njih dolazi kad se sluznica grla upali pri čemu nastaje više sluzi koje se organizam pokušava riješiti.
Sirupi koji otapaju sluz, nježno kuckanje po leđima, oblozi na prsima i grlu od vruće vode, limuna, butera, masti, sira ili zgnječenog vrućeg krompira pomažu kao i inhaliranje vrućom kupkom.
Preporuka: da se dijete pri inhaliranju ne bi opeklo, posudu sa vrućom vodom staviti u umivaonik, dijete prilikom inhaliranje posjesti na krilo.

Inhaliranje vrućom parom, pijenje toplih pića, bomboni protiv kašlja produciraju nastajanje sline (nije za malu djecu jer bi se mogla zagrcnuti)! Prostoriju je potrebno ovlažiti mokrim ručnicima koji će se staviti na radijator ili na stalak za sušenje rublja.
Disanje se olakšava tako da se u krevetu gornji dio tijela stavi u povišeni položaj.
Kod malih beba i male djece u svakom je slučaju potrebna pomoć liječnika jer bronhije kod malog djeteta imaju mali promjer i lako se začepe. Osim toga, maloj je djeci teško osloboditi dišne puteve snažnim iskašljavanjem jer za to nemaju snage.

Ljekaru također moraju ići djeca koja (su):
– Vrlo slaba;
– Imaju visoku temperaturu;
– Teško dišu;
– I dalje kašlju iako je prehlada već prije nekog vremena prošla.
Kašalj postaje hroničan otprilike nakon što traje šest sedmica. Ponekad iza toga stoje ozbiljniji razlozi kao naprimjer astma, strano tijelo u dišnim putevima ili stalna upala sinusa. Najčešće se hronični kašalj pretvara u stalni infekt. Dijete je često prehlađeno, jedna faza kašalja neprimjetno prelazi u drugu.
Usput, dvanaest infekcija u godini spadaju još pod normalni slučaj! Do stalnog kašlja dolazi kad se kašalj od prebrođene prehlade pretvori u iritirajući kašalj. Do toga dolazi kad receptori kašlja tj. sluznica dišnih puteva radi prehlade postaje izuzetno osjetiljiva.

Sirupi protiv kašlja koji sadrže clobutinol, pentoxyverin ili dextomethorphan djeluju smirujuće na kašalj. Iako ih se većina može dobiti bez recepta u apoteci, preporuča se savjetovanje sa liječnikom prije nego što se daju djetetu.
Isključivo na liječnički recept se mogu dobiti jaki sirupi protiv kašlja. Sredstva koja sadrže kodein i noskapin djeluju na centar u mozgu tako da ga privremeno usporavaju. Potrebno ih je uzimati smo dva do tri dana jer se o njima postaje ovisan.
Eterična ulja za inhaliranje i za utrljavanje su nepotrebna jer iritiraju kožu i sluznicu i mogu izazvati alergijske reakcije. Specijalna sredstva u borbi protiv kašlja kao cineol i mentol apsolutni su tabu.
(Avaz)