Kako smanjiti unos šećera

Stručnjaci smatraju da šećeri ne bi trebali činiti više od pet odsto ukupne dnevno potrebne energije.

Odrasle osobe ne bi trebale unositi više od 30 grama (7 kockica) šećera dnevno. Ipak, svjesni smo da unosimo puno više od dozvoljenog.Pročitajte savjete kako smanjiti unos šećera u organizam:
Pronađite zamjenu za šećerMnogi misle da mogu smanjiti unos kalorija zamjenom šećera umjetnim zaslađivačima i tako smršavjeti bez velikih promjena u prehrani.Međutim, istraživanja pokazuju da umjetni zaslađivači ne pomažu u mršavljenju.Štoviše, umjetni zaslađivači mogu potaknuti ovisnost o šećeru pa se stoga ne preporučuju.
Ostavite se slatkišaPrije nego se impulzivno reagira na dostupnost slatkiša, treba provjeriti svoj nagon ( jeste li gladni i željni baš tada ili reagujete impulzivno i nesvjesno). Većina ljudi jede slatkiše iz navike, a ne iz potrebe i često pretjeraju te unesu mnogo više nego što im organizam traži.
Čitajte deklaracije na proizvodimaAko proizvod sadrži više od 8 grama šećera, ima dodatni šećer ili zaslađivač. a druge strane, proizvodi koji na etiketama nemaju šećer a slatki su, sadrže prirodni šećer u sebi, što je dobro za organizam jer se oni drukčije prerađuju od umjetnih zaslađivača.
Prestanite unositi tekuće kalorijePolovica šećera koju unesemo u organizam potiče od gaziranih i negaziranih sokova, energetskih pića, kave i čajeva. Odvikavanje od omiljenog napitka može biti teško, ali zato se savjetuje postepeno smanjivanje šećera u slatkim napicima do količine jedne žličice ili manje po napitku.
(Nezavisne novine)