Kako treba prati gaćice: Jeste li čuli za antibakterijski sprej?

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Emocionalno zdravi ljudi imaju volju za životom, zadovoljni su

Čestice prljavštine koje se skupa sa tragovima mokraće i vaginalnim iscjetkom preko dana nakupe na gaćicama idealno su stanište za razvoj brojnih bakterija i gljivica koje mogu uzrokovati razne infekcije, upozorili su liječnici.

– Ako vam donje rublje nije potpuno čisto, povećavaju se šanse za neugodne gljivične infekcije i bakterijski dermatitisi – kaže kirurg i osnivač Future Methoda, dr. Evan Goldstein, a specijalista za plodnost iz New Yorka dr. Lucky Sekhon, dodaje da raste i rizik od raznih genitalnih infekcija.

Zbog toga bi se, kažu oni, gaćice trebale mijenjati barem jednom dnevno (čak i češće ako se jako znojite) a objasnili su i kako ih je najbolje prati. 

POGLEDAJTE VIDEO o vrstama, veličinama i oblicima ženskih gaćica:

Naime mnoge su studije pokazale da neke bakterije mogu preživjeti ciklus pranja u veš mašini i temperature od 60, pa čak i 90 stupnjeva C, pa liječnici predlažu i ‘dodatne mjere' kako bi bili sigurni da su gaćice čiste prije idućeg nošenja.

– Donje rublje, sportska odjeća, ručnici i posteljina mogu zahtijevati dodatno pranje nakon pranja u mašini – kaže direktorica Tide & Downy Mary Johnson. Da biste bili sigurni da ste uklonili sve što uzrokuje infekcije, ona predlaže da se prije pranja rublje pospreja sa antibakterijskim sprejem (postoje razne vrste za čišćenje različitih materijala), koji će ubiti i najotpornije bakterije.

– Za bijelo je donje rublje dobro za ubijanje bakterija upotrijebiti i malo izbjeljivača – kaže dr. Sekhton, a donje je rublje dobro i prepeglati nakon pranja kako bi se dodatno steriliziralo, objasnio je za Well And Good.

A osim temeljitog i redovitog pranja dr. Goldstein napominje kako se donje rublje treba zamijeniti svakih tri do šest mjeseci

– S vremenom tkanina propada i materijal postaje sve manje učinkovit, te gubi izvorni oblik – kaže on.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 5 razloga zašto je vrlo dobro dosađivati se: Postat ćete bolji

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)