Kao nekad: Semeljačke snaše rade šarene pisanice voskom

Svake godine, u vrijeme prije blagdana Uskrsa, Izvorna seljačka skupina Semeljačke snaše iz Semeljaca održava radionicu tradicionalnog šaranja uskršnjih pisanica. Iako je ove godine izvanredno stanje zbog korona virusa i Semeljačke se snaše ne smiju okupiti kao i inače, tradicija nije nestala nego je provode svaka za sebe, u okrilju svog doma.

Njihov je običaj za Uskrs šarati pisanice na stari seoski način, kako su to radile njihove bake i prabake – voskom, a potom ih bojati u bojama koje su napravile od obične grafitne olovke.

– Prvo vosak otopimo u metalnoj posudi i mora neprestano biti u tekućem stanju. Za šaranje koristimo ručno izrađenu drvenu alatku koju zovemo kisica i čiji vrh umačemo u rastopljeni vosak te na toplo skuhano jaje crtamo mustru koju želimo. Obično se crtaju razni ornamenti kakve imamo i na našim nošnjama ili prizori iz prirode, ali su posebno lijepa i ona jaja za koje snaša napravi svoju mustru. Jaja se mogu izraditi sa toliko puno detalja da budu doslovno kao unikatni ručni rad. Vosak se na jajetu mora osušiti par trenutaka kako bi se stvrdnuo i potom ga uronimo u željenu boju. Nekada su se pisanice šarale u dvije boje, a danas se šaraju u tri ili četiri. Boje smo nekada pravile od tzv. tintanih olovki koje su s jedne strane imale ljubičastu boju, s druge crvenu. Olovku rastavite, izvadi se špina, istuca se i otopi se u malo vruće vode. Dodate rakije i octa i dobijete odličnu postojanu boju. Kada se boja dobro osuši, jaja lagano ugrijemo u pećnici, da se vosak na njima omekša, i onda sa starom čarapom obrišemo vosak sa jajeta. Tami gdje smo našarali jaje voskom ostane bijeli trag, odnosno naš crtež. Na kraju jaje premažemo slaninom da se bolje sjaji – kažu Anica Beno i Mihaela Marjanović Šogorić, članice Udruge Semeljačke snaše koja ove godine jaja farba sa svojom susjedom u društvu, poštujući pravila zaštite i socijalne distance.

– Farbanje jaja u vrijeme Uskrsa mene neizmjerno veseli i to je zapravo antistres terapija svima nama koji se time bavimo. Iako se čini komplicirano, zapravo uopće nije. Jaja, dakako, možete farbati i običnim industrijskim bojama kojih ima u svakog trgovini. Ali, tehniku šaranja voskom treba savladati – dodaje Mihaela.

U Semeljcima njeguju i brojne druge običaje i tradicije pa tako i ukrašavanje vrbovih šiba koje na Veliki petak služe crkvenom običaju zvanom šibanje. 

(24sata.hr)