KAVASAKI SINDROM ZABRINUO RODITELJE I LEKARE: simptomi kod dece pozitivne na korona virus

Deca se, uglavnom, smatraju pošteđenim rizika od korona virusa, piše Lepa&Srećna.

Tako je, barem, važilo sve do polovine maja 2020. godine, do kada su se beležili retki slučajevi obolele dece od COVID-19 koja su pokazala neke ozbiljnije simptome.

Međutim, medicinski časopis Lancet objavio je 12. maja da nova bolest kod dece, koja podseća na “kavasaki”, može biti povezana sa korona virusom.

Bolest kavasaki je retko i teško oboljenje koje kao tešku komplikaciju može imati i aneurizmu srčane arterije.

Dijagnoza se postavlja na osnovu uporne groznice, ospe, upale limfnih čvorova i promena na ekstremitetima.

Italijanski stručnjaci izveštavaju da se u Bergamu, epicentru epidemije korona virusa u Italiji, pojavilo deset slučajeva sa simptomima kavasakija. Reč je o sedam dečaka i tri devojčice, uzrasta od 5 do 7 godina. Prema izveštaju, to je enormno povećanje broja slučajeva u poređenju sa prethodnih pet godina.

Kod dvoje dece, PCR test je pokazao da su pozitivni na virus SARS-CoV-2, dok su ostali imali pozitivan serološki nalaz.

Simptomi nisu bili kod svih isti. Polovina njih se žalila na konjuktivitis, osip, oticanje ruku i nogu.

Kod polovine je došlo do pada krvnog pritiska, trebalo im je nadoknaditi tečnost.

Najveći broj obolele dece reagovao je dobro na intravenozni imunoglobulin, a kod dvoje je bila potrebna i antiinflamatorna terapija.

Postavlja se pitanje da li je korona virus zapravo okidač za razvoj kavasaki sindroma kod dece. Za sam kavasaki, naime, ne postoji nikakav test, već se dijagnoza postavlja na osnovu kliničkih nalaza i rezultata laboratorijskih ispitivanja.

Slična grupa dece otkrivena je i u Velikoj Britaniji, u Londonu.

Naučnici sada pokušavaju da otkriju da li ova upalna reakcija kod dece može da otkrije nešto više o imunom odgovoru organizma na korona virus.

Oni takođe ohrabruju roditelje, ali i dečje lekare i tvrde da nema razloga za brigu jer je generalno na dečjem uzrastu veoma mali pacijenata.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna