Ko je, zapravo, Darko Perić, Srbin o kome priča ceo svet! (FOTO)

Darko Perić postao je jedan od najpoznatijih srpskih glumaca u svetu i to zahvaljujući ulozi u “La Caca de Papel” ali i svom velikom šarmu koji nije prošao neopaženo ni u Veneciji.

Darko Perić je među prvim glumcima koji su nagrađeni na prestižnom filmskom festivalu u Italiji. On se našao među laurelatima nagrade koja se dodeljuje u saradnji sa Bijenalom u Veneciji a njegova pojava je izazvala ogromnu pažnju jer se ovaj “div mekog srca” kako ga mnogi zovu, na crvenom tepihu prošetao noseći kimono.

LOMILA GA DEPRESIJA, UŠAO U PAKAO DROGE, A FATALNA DOZA TABLETA ODVELA U SMRT: Tragična priča Dina Dvornika!

A ko je, zapravo, Darko?

Darko Perić je srpski filmski i televizijski glumac koji je internacionalnu prepoznatljivost stekao ulogom Helsinkija u popularnoj španskoj seriji „La Casa de Papel“ („Kuća od papira“). Rođen je 25. marta 1977. godine u Kladovu. Živi i radi u Barseloni. Sklonost kao glumi i uopšte javnom nastupu, Darko je pokazao već sa pet godina. Voleo je da gleda crtane filmove i čita stripove, zato je po završetku osnovne škole želeo da upiše školu animacije u Zagrebu. Međutim, kada je 1991. godine počeo rat na području bivše Jugoslavije, morao je da odustane od te ideje.

Upisao je srednju školu u Negotinu, ali se 1994. godine preselio u Bukurešt, gde je po završetku srednje Veterinarske škole upisao Medicinski fakultet u Temišvaru. Diplomirao je veterinarsku medicinu, ali je ljubav prema glumi ipak bila jača. S obzirom na to da je često sa studentima glume pripremao predstave u Temišvaru, odlučio je da preseli u Berlin kako bi se ostvario u glumačkom svetu. Odatle je otišao u Barselonu, a katalonska prestonica ga je toliko očarala da je odlučio da tu i ostane. Zbog njegovog neobičnog izgleda, koga krasi dugačka gusta brada, zapao je za oko jednoj španskoj agentici koja ga je pozvala na kasting za ulogu u TV seriji. Prva uloga koju je dobio 2008. godine bila je u humorističnoj seriji „13 anys i un dia“.

Iste godine se pojavio u dramskoj seriji „El cor de la ciutat“. Nastavio je da glumi u španskim serijama, filmovima i kratim filmovima, ali mu je međunarodnu popularnost donela uloga neobičnog Helsinkija u Netfliksovoj krimi seriji „La Casa de Papel“.

OPAKO LEP, OPASNO TALENTOVAN, U FRANCUSKOJ CENJEN KAO SAM BOG: Evo kako je živeo Žan Pol Belmondo! (FOTO)

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Darko Perić je rođen u Kladovu, gde se porodica njegovog oca doselila sa Kosova i Metohije. Kako je jednom prilikom ispričao, prvi nastup na bini je imao sa samo pet godina. Naime, jedna kubanska pevačica je gostovala u njegovom gradu, te ga je pozvala da joj se pridruži na bini. On je pristao, a taj događaj opisuje kao iskustvo zbog koga je zavoleo scenu.

Zato je tokom osnovne škole redovno nastupao u školskim predstavama. Pored glume, uživao je u gledanju crtanih filmova i čitanju stripova, te je planirao da upiše školu animacije u Zagrebu, nakon što završi osnovnu školu.

Međutim, usledio je raspad Jugoslavije, te rat na većem delu njenog područja, pa je umesto Zagreba, njegov novi dom 1994. godine postao rumuski Bukurešt gde je završio srednju Veterinarsku školu. Premda je i tada više vremena provodio u pozorištu i bioskopu, po želji svojih roditelja je upisao Medicinski fakultet u Temišvaru.

Iako je bio odličan student, Darko je više uživao u druženjima sa mladim glumcima, studentima glume. Redovno je glumio u njihovim predstavama, kao i u amaterskim pozorištima u Temišvaru. Bio je i pevač hardrok i pank bendova sa kojima je često nastupao. Osim toga, neretko je sa prijateljima organizovao razne događaje u lokalnom kulturnom centru. Karijera

Po završetku studija odlučio je da se preseli u Berlin gde je nastavio da glumi u kratkim filmovima i raznim drugim projektima. Zanat je pekao sarađujući sa umetnicima iz celog sveta, a upravo su ga oni inspirisali da se preseli u Barselonu i nastavi da gradi karijeru na filmu, pozorištu i televiziji.

Prve televizijske uloge stigle su već 2008. godine. Naime, jednom prilikom ga je primetila agentica koja ga je pozvala za kasting za TV seriju. Iste godine igrao je u serijama „13 anys i un dia“ i „El cor de la ciutat“.

NAPRAVILA MILIONE,OBESILA SE U LUKSUZNOM STANU NA MENHETNU:Tragična priča modne dizajnerke koju su žene obožavale!(FOTO)

Dve godine kasnije je dobio značajniju rolu u dramskoj seriji „Crematorium“ koja je emitovana na katalonskoj nacionalnoj televiziji. Tokom 2012. godine igrao je u komičnoj TV seriji „Kubala, Moreno i Manchón“. Sledeća godina je za Perića bila još uspešnija, jer je glumio u televizijskim serijama „Aída“, „La que se avecina“ i „B&b, de boca en boca“, te komičnoj akcionoj drami „Kamikaze“.

Tim ulogama je privukao još veću pažnju španskih reditelja i producenata, te je tokom 2015. godine radio na tri velika projekta. Pojavio se u dve epizode humoristične serije „B&b, de boca en boca“, te tumačio taksistu u španskoj romantičnoj komediji „Ahora o nunca“, dok je u filmu „A Perfect Day“ dobio priliku da sarađuje sa čuvenim režiserom Fernandom Leonom de Arnoom (Fernando León de Aranoa), a scenu deli sa Benisiom Del Torom (Benicio Del Toro), Olgom Kirilenko (Olga Kurylenko), Timom Robinsom (Tim Robbins) i drugim glumcima koji su ostvarili uspešne holivudske karijere. U belgijskom trileru „Garantía personal“ iz 2016. godine, Perić je tumačio lik Tora, a iste godine se pojavio i u španskoj komediji „Buscando el norte“, te TV seriji „Mar de plástico“.

Tokom naredne godine snimio je dve serije i dva kratka filma, te u „Netfliksovoj“ („Netflix“) seriji „Casa de Papel“ koja je oborila sve rekorde gledanosti širom sveta. Periću je pripala uloga pljačkaša Mirka Dragića, poznatog po nadimku Helsinki.

Premda je prvenstveno zamišljeno da se emituje samo jedna sezona, zbog velikog interesovanja gledalaca režiseri i producenti su odlučili da snime još dve sezone. Serija je na sajtu imdB „zaradila“ visoku ocenu od 8.4. Uporedo sa snimanjem druge i treće sezone, Darko je radio i na drugim projektima.

Utelovio je lik Mihaela Varanova u kriminalističkoj seriji „La verdad“ koja je u Španiji emitovana tokom 2018. godine. U komediji „Bajo el mismo techo“, srpski glumac igra Čikitina (Chiquitin), a u trileru „El Cerro de los Dioses“ iz 2019. godine Gorana. Jedna od glavnih uloga mu je pripala u kratkoj drami „Luces de Gas“ Luize Gerlak (Luisa N. Gerlach).

NIJE SE POJAVILA NA NJEGOVOM ROĐENDANU, JASNO STAVLJA DO ZNANJA DA JE NEZAVISNA: Šta se događa sa Melanijom Tramp?(FOTO)

Do maja 2020. godine, u postprodukciji su još tri projekta u kojima će njegovi obožavaoci imati priliku da ga vide. Reč je o kratkoj drami „Ice Cream“ reditelja Ričarda Kenjona (Richard Kenyon), kratkom trileru „Diesel Boys“, te fantastičnom trileru Dejvija Sihalija (Davy Sihali) pod nazivom „Inner Child“ u kome tumači glavnu ulogu.

Kao veliki ljubitelj košarke, Darko je dobio priliku da radi na emisiji „Cool Euroleague“, gde sa svojim partnerom komentariše utakmice i timove, razgovaraju sa najvećim zvezdama evropske košarke, te im smišljaju razne „smicalice“, kako bi ti razgovori bili što zanimljiviji. Privatni život

Darko Perić je rođen u Kladovu, gde je rano otkrio svoj talenat za glumu. Bavio se raznim sportovima, ali je kroz ceo školovanje bio član dramske sekcije. Ipak, ljubav prema stripovima i crtanim filmovima, među kojima se posebno izdvaja „Baltazar“, dovela je do toga da poželi da upiše školu animacije u Zagrebu.

Međutim, rat na području bivše Jugoslavije ga je sprečio u toj nameri, pa Darko upisuje srednju školu u Negotinu. Odatle odlazi prvo u Bukurešt, a potom u Temišvaru završava Veterinarski fakultet. U želji za promenom, posle 10 godina boravka u Rumuniji, seli se u Berlin.

SUDBINA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Sahranila sina, čovek njenog života napravio dete drugoj, ubilo je slomljeno srce!(FOTO)

Već tu je počeo „ozbiljnije“ da se bavi glumom, ali se velika prekretnica dogodila njegovim dolaskom u Barselonu. Ne samo da je taj potez bio dobar za njegovu glumačku karijeru, nego je katalonska prestonica postala njegov dom. Tu se oženio Rumunkom i dobio dete.

Darko je veliki ljubitelj tetovaža, što se može primetiti na njegovom telu. Osim toga, ponekad se i sam bavi tetoviranjem. Podučava Či kung, koji, prema Vikipediji predstavlja oblik kineske medicine koji podrazumeva koordinaciju različitih šema disanja sa raznim fizičkim stavovima i kretanjima tela. Perić vodi obuke pod nazivom „Či kung, fizička i mentalna priprema za glumce“.

S obzirom na to da je rođen kao Jugosloven, te da ta zemlja već duže vreme ne postoji, Darko za sebe voli da kaže da je balkanski glumac.