Koliko jagoda smijete pojesti dnevno?

Jagode su jako ukusne i mogu se konzumirati u različitim kombinacijama.

Korisne su za imunitet i sadrže veliki broj vitamina, ali mnogi nisu sigurni koliko ih je zapravo dopušteno pojesti na dnevnoj bazi.

Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidanti. Preporučuju se djeci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B-grupe, kao i minerale mangan, željezo, kalcij i magnezij.
Iako su savršena poslastica i osvježenje u vrelim ljetnim danima, potrebno je obratiti pažnju na količinu koju pojedemo, posebno kada je riječ o mlađoj djeci koja mogu imati alergiju na ovo voće.

Jagode nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom tjelesne težine. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća unijeti u organizam na dnevnoj bazi.
Zdraviji su tamniji plodovi jer imaju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje. Savršena doza je čaša jagoda dnevno, a veće količine mogu izazvati probleme s probavom.
(Nezavisne novine)