KORAK PO KORAK OD VOĐENJA LJUBAVI, DO ZAČEĆA: Koji spermatozoidi su brži, a koji izdržljiviji

Pod pretpostavkom da ste oboje zdravi, znate li koliko vremena je spermatozoidima potrebno za oplodnju?


Izvor: Guliver/Getty Images/nd3000

Broj spermatozoida koji nose muške i ženske hromozome približno je jednak, i to određuje pol deteta već u trenutku začeća. Ali, ta razlika među spermatozoidima utiče i na još ponešto, osim na pol. “Muški” spermatozoidi su brži, ali su manje izdržljivi, dok se oni sa ženskim hromozomima kreću sporije, ali su dugovečniji.

Ako se nađu u spoljašnjoj sredini, životni vek spermatozoida je veoma kratak, ali ako do ejakulacije dođe u vagini, i oni stignu do jajovoda, mogu da se “opuste”: nalaze se u bezbednoj sredini koja je povoljna za njih.

Kada konačno dođe u dodir sa jajnom ćelijom, glava spermatozoida oslobađa određene enzime koji omogućavaju prodiranje u jajnu ćeliju, i kada se to konačno desi – dve ćelije postaju jedno: zigot, i čarolija novog života upravo je počela.

Koliko je vremena potrebno za to? Najbrži spermatozoidi do jajovoda mogu da stignu za tridesetak minuta, što znači da nakon nezaštićenog odnosa u vreme ovulacije do začeća može doći već za pola sata, piše Discovery Health.

Ukoliko do oplodnje ne dođe odmah, to se može desiti i u roku od narednih nekoliko dana, pošto zdravi, snažni spermatozoidi u zaštićenim, pogodnim uslovima koji vladaju u jajovodu, mogu preživeti i do pet dana, čekajući da se oslobodi jajna ćelija spremna za oplodnju.

Sve dok su spermatozodi na ovom mestu, postoje šanse da zatrudnite kada započne ovulacija. Jajna ćelija može da preživi samo između 12 i 24 sata, tako da i ako ste imali odnos nekoliko dana pre ovulacije postoji šansa da ostanete u drugom stanju. Ali, ako ste odnos imali 48 sati nakon ovulacije, ta mogućnost se znatno smanjuje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.