Korejci potvrdili: Lubenica je najbolji proizvod za zdravlje i ljepotu

Sezona je lubenica, a obzirom da se Korejci vode time kako je to najbolji proizvod za zdravlje i ljepotu, iskoristite ih na sve načine koje volite, kao maske, kao smoothie, svježe….

Lubenica pripada istoj porodici kao dinja i bundeva, a krastavac joj je nešto kao dalji rođak. Tako da i nije iznenađujuće da su recepti za DIY maske počeli krastavce zamjenjivati pulpom lubenice. Korejske bake koriste ohlađenu kašu ili tanke, prozirne kriške kada im koža izgori od dugog izlaganja suncu, a njihove unuke liječe akne na isti način. Učinak je hidratizirajući i umirujući. I razdražena koža brže se oporavlja.
Prednosti pulpe i kore lubenice
Lubenica se sastoji od gotovo 96% vode. Odatle i njena zavidna hidratantna svojstva. Ali stvar nije samo u vodi. Glavni superheroj unutarnjeg svijeta lubenice je citrulin. Ova aminokiselina djeluje kao blagi piling koji je siguran čak i ljeti. Citrulinu pomaže partner – likopen, pigment koji mesu lubenice daje prekrasan crveni ton, noseći i protuupalno svojstvo. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, lubenica je zauzela svoje mjesto pod suncem u svijetu ljepote.

Ulje od sjemenki lubenice
Iz sjemenki crne lubenice dobije se lagani nemasni maslac. Ima puno vitamina E i masnih kiselina koji pomlađuju kožu na svim frontovima: sprječavaju i izglađuju bore, posvjetljuju pigmentaciju i tamne krugove ispod očiju. U sastavu ulja nalaze se i vitamini A i C. Normaliziraju oštećenu kožu nakon izlaganja suncu, vjetru, pa čak i stresu.

Treba li kosi lubenica?
Da, posebno ljubiteljima čestih bojenja i oblikovanja vrućim aparatima. Ulje lubenice omekšava i zaglađuje kosu a da je ne opterećuje.
U pulpi lubenice samo je 27 kcal na 100 grama, a u sjemenkama – bjelančevine i masne kiseline, pa je mogu jesti čak i oni koji pažljivo prate svoju težinu. Sportisti koriste sportske suplemente s citrulinom zbog njegove sposobnosti poboljšanja cirkulacije krvi. Osim toga, sadrži gotovo sve glavne vitamine i minerale, tako da lubenicu slobodno dodajte u svoj ljetni jelovnik kako ne biste patili od proljetnog nedostatka vitamina.
(Ljepota i zdravlje)