Korona virus može da izazove trajno oštećenje sluha?

Ilustracija,

Gubitak mirisa i ukusa zbog virusa korona je prolaznog karaktera, ali može da izazove trajno oštećenje uha, izjavio je direktor Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Srbije prof. dr Nenad Arsović.

Profesor Arsović je gostujući u jutarnjem programu televizije TV Prva rekao da lekari mogu da utvrde da li je gubitak čula mirisa posledica virusa Covid-19, ali da je još uvek neistraženo koje delove uha virus korona najčešće napada i kakve posledice ostavlja na taj organ.

“Zato što ima vrlo malo publikacija. U jednoj udruženoj studiji svega 26 prijavljenih slučajeva ima koja dovode do oštećenja sluha”, rekao je Arsović.

Kako je dalje objasnio, dominantni su senzori neuralnog oštećenja sluha koji govore da dolazi do oštećenja samog unutrašnjeg uha, odnosno Kortijevog organa i da tada bivaju napadnute neuroepitelne ćelije koje su odgovorne za sluh u perifernom organu, što dovodi do trajnog oštećenja.

Međutim, u kojoj meri virus korona oštećuje čulo sluha, među prvima u svetu pokušaće da utvrde lekari Klinike za uho, grlo i nos Kliničkog centra u Nišu opsežnim ispitivanjem u kojem će učestvovali više od stotinu pacijenata obolelih od Covida-19. Odgovore na ova pitanja možemo očekivati za tri meseca, kada stižu i prvi relevantni rezultati istraživanja.

Kako je direktor ORL klinike u Nišu, prof. dr Dušan Milisavljević objasnio za Blic, do sada je poznato da virus korona napada čulo mirisa i čulo ukusa, i navodi da je ispitivanje započeto te da se najteže obolelim kovid pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju u Kliničkom centru u Nišu proverava sluh.

“Želeli smo da idemo korak ispred i da pored regularnog protokola lečenja naših pacijenata koji boluju od korone, vidimo da li slučajno virus napada i srednje i unutrašnje uvo i da li oštećuje sluh. Glavni napad virusa korona je u gornjim putevima gde je ORL regija. Virus napada moždano tkivo, oboleli imaju blagu nestabilnost, zujanje u ušima, ima puno simptoma koji su iz ORL regije.

Želimo da sve to sažmemo i vidimo šta je sve to virus oštetio na glavi i vratu. ORL pregledom proveravamo sluzokožu nosa i grla, otoskopskim pregledom proveravamo i ušni kanal, bubnu opnu i dodatno audiometrom proveravamo sluh pacijentima. Ono što još uzimamo kao parametar jesu lekovi koje pacijenti uzimaju da vidimo da li možda nešto od lekova pored virusa može da ošteti sluh”, izjavio je profesor Milisavljević.

Prema njegovim rečima, ovakva ispitivanja su u začetku u svetu i još uvek nema jasnog stava povodom toga, a da li korona može trajno oštetiti sluh, biće poznato tek kada bude završeno istraživanje započeto u Nišu.