Koronavirus: Talijanski gradić bez zaraze – ‘Ponosni smo, sretni i uplašeni’

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Brendovi prilagodili svoj logo – i sugeriraju socijalnu distancu

Ferrera Erbognone ima oko 1100 stanovnika i nalazi se u Lombardiji, epicentru talijanske krize izazvane korona virusom. 

– Ponosni smo i sretni što je kod nas ovakva situacija, ali ne mogu reći da nismo uplašeni jer ljudi umiru u gradu do nas – kazala je lokalna trgovkinja Mery De Luca

Nije jasno zašto je taj gradić, 50 kilometara jugozapadno od Milana, potpuno pošteđen zaraze. 

– Bili smo jako pažljivi od prvog dana. Naši kupci su od samog početka izbijanja epidemije nosili maske i rukavice – kaže De Luca, vlasnica trgovine živežnim namirnicama. Pohvalila je i mjesne vlasti i lokalnu Civilnu zaštitu za pravovremeno informiranje javnosti i podjelu zaštitnih maski. 

Gradonačelnik Giovanni Fassina, pogrebnik, došao je na ideju da se na mještanima provodi testiranje na antitijela za korona virus.

– Mislio sam da bi naša ‘enklava' mogla biti sjajna za analizu slučaja. Gdje ćete naći bolju priliku za proučavanje bolesti. Trebalo bi testirati krv 1099 sretnika iz ovoga grada – rekao je Fassina za La Repubblicu. 

Pokrajinske zdravstvene vlasti ponudu su odbile jer je Fassina htio da ispitivanje provede institut koji je izvan mreže regionalno odobrenih laboratorija. 

U Italiji je dosad korona virusom zaraženo 105 tisuća ljudi, a umrlo ih je više od 12 tisuća. U Lombardiji je 40 posto svih talijanskih slučajeva i dvije trećine umrlih. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Morate na posao? Najsigurniji način je onda vožnja biciklom

(24sata.hr)