Koronavirus: U 113. godini života Španjolka pobijedila bolest

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Babica Biba porodila 6000 djece i svoju unučicu

Maria Branas (113), najstarija Katalonka koja već 20 godina živi u domu za umirovljenike u Olotu na istoku Španjolske, preboljela je korona virus i postala najstarija osoba na svijetu koja je pobijedila Covid-19.

ABC piše da je Maria imala sreću što je preživjela jer je u samo jednom danu u istome domu umirovljenika od posljedica korona virusa preminulo 17 štićenika te dodaje da ju je nova životna pobjeda dovela na vrh popisa ‘super seniora' koji su pobijedili Covid-19. Ondje je dosad bilo ime Nizozemke Cornelije Ras (107). 

Branas je rođenja 4. ožujka 1907. i kao dijete je preboljela španjolsku gripu, jednu od najvećih pandemija koja je svijetom harala od 1918. do 1920. godine.

Pogledajte je u videu:

U intervjuu za španjolske medije starica je kazala da još uvijek osjeća manje zdravstvene poteškoće, no da je dobro nakon što je u travnju otkriveno da je pozitivna na korona virus.

– Zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su pridonijeli mojem oporavku. Svojski su se trudili – rekla je Branas.

ABC piše da je Maria rođena u San Franciscu, gdje je njezin otac radio kao novinar, zbog čega su se preselili u Španjolsku.

Godine 1931. udala se za liječnika s kojim je imala troje djece. Danas ima 11 unuka i 13 praunuka. Članovi obitelji zadnji su je put vidjeli na njezin rođendan u ožujku i kažu da se vesele što će je uskoro moći ponovno posjetiti. 

Udruga “Gerontology Research Group” tvrdi da je Branas najstarija osoba na svijetu koja je uspjela pobijediti Covid-19. (tk)

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Hrvatske mame: ‘Mi smo rodile kod kuće i sve bismo ponovile'

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA

(24sata.hr)