Kosu možete savršeno dobro oprati i sodom bikarbonom – evo kako…

Jeftina je, prirodna i lako se koristi: pranje kose sodom bikarbonom je dobra alternativa za uobičajeni šampon – ako vam ga ponestane, želite malo da uštedite ili pak želite koristiti samo prirodni proizvod čiji sastav ne uključuje dugu listu nerazumljivih riječi.

Ukratko, ako ikada poželite “drugačiji šampon”, pokušajte sa sodom bikarbonom! Ima je u gotovo svakoj kući. A postupak je vrlo jednostavan: pomiješajte je s malo vode u kašu, stavite na kosu i ubrzo ćete se moći veseliti zdravoj i sjajnoj kosi!

Čudotvorna soda ima više genijalnih namjena
Sodu bikarbonu možeš u domaćinstvu koristiti i za razne druge stvari: tjera neugodne mirise; čisti prljave površine; dobra je za pranje veša, kuhanje, pečenje i čišćenje zuba; pomaže kod opekotina od sunca; podiže pH-vrijednost

Kako prati kosu sa sodom bikarbonom?
Kad govorimo o ljepoti, sodu možete koristiti i kao dezodorans, njome omekšati i njegovati gruba stopala, a primjena je uvijek vrlo jednostavna, pa tako i pranje koseSve što vam treba je pakiranje sode bikarbone, malo vode iz slavine i nekoliko minuta vremena. Dakle, idemo! Treba vam:
2-3 kašike sode bikarbone (pri kupovini sode bikarbone pazite da na pakovanju piše natrijumov hidrogenkarbonat
1-2 šoljee vode
posuda
kašika

4 koraka do čiste kose
#1 korak: najprije dobro počešljajte ili iščetkajte kosu. To otklanja ostatke proizvoda za styling i poboljšava cirkulaciju u vlasištu
#2 korak: stavite sodu bikarbonu u šolju te pomiješajte s vodom da dobijete kašu. Soda se neće otopiti? Nema veze!
#3 korak: sada kašu od sode bikarbone prstima nanesite na vlasište te umasirajte. Po potrebi dodajte malo vode
#4 korak: dobrote isperi kosu vodom
Savjet plus: na kraju isperite kosu s malo jabukovog sirćeta. Razlog: soda bikarbona je lagano alkalna i ima pH-vrijednost 8. Kiselo sirće će vratiti ravnotežu te dati kosi sjaj.
(Ljepota i zdravlje)