kralj voća: Smanjuje rizik od pojave raka, reguliše šećer, čisti lice!

Poznat po svom slatkastom ukusu i upadljivo žutoj boji, mango je voće kremaste teksture poreklom iz južne Azije koje uspeva u toploj, tropskoj i suptropskoj klimi (Indija, Tajland, Kina, Florida). Iako postoje stotine poznatih sorti, jedna od najčešćih je Kent koja se uzgaja na Floridi – veliko ovalno voće koje, kada sazri, ima crveno-zeleno-žutu koru.

Mango je tehnički koštičavo voće (da, poput breskve) i – interesantna informacija – potiču iz iste porodice u koju spadaju indijski orah, pistaći i otrovni bršljen. Dakle, ako ste alergični na orašaste plodove, možda morate i da se klonite manga. Isto važi i ako ste alergični na lateks, avokado, breskve ili smokve, jer svi oni sadrže proteine slične onima u mangu.

Lista hranljivih sastojaka manga je jednako impresivna kao i njegova žuta nijansa. Ovo tropsko voće izuzetno je bogato vitaminima C i A, koji imaju antioksidativna svojstva i od suštinske su važnosti za imunološku funkciju – objasnila je nutricionista Megan Brd.

Vitamin C takođe pomaže u stvaranju kolagena, koji pomaže pri zarastanju rana, jačanju kostiju i kože, dok vitamin A igra ulogu u održavanju efikasnosti vaših organa.

10 namirnica koje su rudnik proteina: Nezamenjivi čuvari imunog sistema, mišića, tkiva i probavnog trakta!

Mango se takođe može pohvaliti impresivnom količinom magnezijuma koji poboljšava raspoloženje i vitaminom B koji daje energiju, uključujući 89 mikrograma B9 ili folata, po mangu. To je oko 22 procenta dnevnog preporučenog unosa folata.

Štaviše, istraživanja ukazuju da je mango ozbiljan izvor polifenola – mikronutrijenata koji su prepuni antioksidanata koji se bore protiv bolesti.

Nutritivne vrednosti jednog manga:

  • 124 kalorije
  • 2 grama proteina
  • 1 gram masti
  • 31 grama ugljenih hidrata
  • 3 grama vlakana
  • 28 grama šećera

Pomaže bolje varenje

Mango sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja su ključna za zdravo varenje.

Jedna studija otkrila je da konzumiranje manga može da poboljša simptome hroničnog zatvora kod inače zdravih ljudi. U suštini, ako vam se dešava da su vam creva često “lenja” ubacivanje manga u vašu svakodnevnu ishranu definitivno će to promeniti.

Smanjuje rizik od raka

– Mango je prepun antioksidansa koji štite telo od slobodnih radikala – kaže Brd.

– Slobodni radikali su nestabilni molekuli, “zagađivači”, koji cirkulišu vašim telom, pričvršćuju se za ćelije i tako uzrokuju štetu – objašnjava ona.

– To na kraju može dovesti do prevremenog starenja, pa čak i raka, jer se šteta širi na druge zdrave ćelije. Međutim, antioksidanti poput vitamina C i E u mangu vezuju se za slobodne radikale, neutrališu ih i pre svega sprečavaju štetu – kaže Brd.

Reguliše šećer u krvi

Da, dobro ste pročitali, ovo tropsko voće može da reguliše šećer u krvi.

Ali, zar nije on prepun šećera? Istina, ali, studija iz 2019. godine otkrila je da mango može da smanji nivo šećera u krvi pa samim tim smanjujući rizik od bolesti poput dijabetesa.

Pored toga, mango poboljšava nivo glukoze u krvi kod gojaznih ljudi.

Podržava apsorpciju gvožđa

– Zahvaljujući tome što je bogat vitaminom C, mango je zaista prava hrana za one kojima nedostaje gvožđe – kaže Brd. To je zato što vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe koje se nalazi u hrani poput graška, pasulja i žitarica.

– Apsorpcija gvožđa je važna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i njihovu sposobnost nošenja kiseonika –objašnjava Brd.

– Iako većina ljudi ne mora da brine o svom nivou gvožđa, oni kojima nedostaje imaju koristi od hrane bogate vitaminom C, poput manga.

Mango za zdravu kožu i kosu

– Ako želite da pojačate svoju negu, posegnite za ovim tropskim voćem. Sadržaj vitamina C u mangu pomaže u stvaranju kolagena za zdravu kosu, kožu i nokte – kaže Brd.

Ovo je posebno bitno ako vodite borbu protiv znakova starenja, jer je poznato da kolagen zateže kožu. U mangu se nalazi i beta-karoten koji ima moć da zaštiti kožu od oštećenja na suncu.

Sada znamo i zbog čega mangu tepaju – kralj. Sve u svemu, što zbog zdravlje, što zbog lepote, isplati se jesti ovo tropsko voće. Pa, šta čekate? Vreme je za užinu!