Kupke za ruke koje će vam dobro doći ove jeseni i zime

Čim dođe zahlađenje, stanje kože ruku, nažalost, ne mijenja se na bolje – koža počinje da se suši i postaje hrapava. Zbog toga je važno ne samo redovno vlažiti kremom, već i praviti posebne kupke.

Kupke za ruke poželjno je priuštiti najmanje jednom sedmično.
#1 Krompir
Recept koji su koristile naše bake je star, ali djelotvoran. Ako kuhate krompir, ne žurite sa bacanjem vode. Ova voda savršeno zamjenjuje kremu za ruke. Samo umočite ruke u toplu vodu u kojoj se krompir kuhao – takva će kupka omekšati kožu vaših ruku.
#2 Ulja
Ova kupka jako dobro vlaži i njeguje kožu ruku. Zato što se koriste ulja masline, breskve, badema, kokosa, jojobe. Lagano ulje treba malo zagrijati, pa ga sipati u posudu sa vodom i dodati 1 kašiku limunovog soka. Sada spustite ruke i držite ih 10 minuta. Nakon postupka, ruke ne perite vodom – pustite da koža upije ulje.

#3 Parafin
U jesen i zimu posebno su potrebne parafinske kupke koje pomažu u zaštiti kože od uticaja mraza i vjetra. Plus savršeno vlaže, poboljšava cirkulaciju krvi, pospješuje zarastanje mikro pukotina. Primijetićete da će nakon prvog postupka koža na rukama postati mekša. Za pripremu kupke treba vam parafin koji se mora otopiti na pari. Prije postupka kožu je potrebno dezinfikovati losionom, napraviti piling i nanijeti kremu. Ruke se drže u rastopljeni parafin 5-7 sekundi, zatim ukloniti i ponovo spustiti. Potrebno je ponavljati postupak šest do osam puta, sve dok se na rukama ne stvori debeli sloj parafina. Tada morate da nosite plastične rukavice, a preko njih pamučne ili frotirne rukavice. Sačekajte 25 minuta. Uklonite ostatke parafina i nanesite hranjivu kremu na ruke.
#4 Glicerin
Za njegu kože ruku kod kuće vrlo su korisne kupke sa glicerinom. Potrebna vam je jedna kašika glicerina koja se mora razblažiti u dvije litre vode, dodati jedna kašika amonijaka i jedna čaša čaja od kamilice. Stavite ruke u rastvor na 10-15 minuta, a zatim ih, bez brisanja, namažite hidratantnim sredstvom.

#5 Kupka od celera
Malo ljudi zna, ali celer takođe omekšava, vlaži i njeguje kožu ruku. Samo prokuhajte nekoliko malih korena celera u litar vode 30 minuta. U bujon spustite ruke 20 minuta.
(Nezavisne novine)