Lekari objavili SNIMAK koji pokazuje KAKO korona napada i širi se

Snimak koji oslikava virtuelnu realnost pokazuje koliko se brzo korona virus širi po plućima i kakvu štetu na njima izaziva.

foto: youtube printscreen

Lekari su ga stavili na respirator, ali ni to nije pomagalo i transportovan je na Univerzitet Džordža Vašingtona.

Vrlo brzo video se jasan kontrast između zdravog tkiva i tkiva inficiranog virusom – primećuje dr Mortman, objašnjavajući razliku između plavog, zdravog tkiva i inficiranog tkiva koje je označeno zelenkastim oblacima.

– Razlika je tako uočljiva da ne morate ni da budete lekar da biste je primetili i shvatili da je situacija ozbiljna – dodaje ovaj lekar, dodajući da virus očito nije izolovan na jednom krilu pluća, već se proširio na oba.

Zbog toga što su oba plućna krila zaražena u tolikoj meri, primećuje, nije pomagao ni respirator.

Kako statistika do sada govori, oko 80 odsto pacijenata od korona virusa iskusiće blage simptome i infekciju. Ostalih 20 odsto mora da bude hospitalizovano, od čega se skoro 14 odsto nađe u teškom stanju. Nešto preko šest odsto je u kritičnom stanju.

– Počne infekcijom, onda se razvija upala pluća koja vremenom oštećuje tkivo i pravi dugoročnu štetu i mogla bi da onemogućava pacijente da i kada se oporave dišu normalno i punim kapacitetom. Nekad i za ceo život – kaže dr Mortman.

Korona virus pokreće se, inače, iz gornjeg respiratornog trakta – nosa, usta, grla i gornjeg dela pluća, u donji deo pluća, a pneumonija je upala donjeg dela pluća. Tada se alveole uglavnom pune tečnošću ili gnojem i otežavaju disanje.

( kurir.rs/blicžena/CNN )