Liker od višanja po bakinom receptu

Višnja je veoma zastupljena u kulinarstvu i to na mnogo načina.

Dostupna je u toku cijele godine, svježa kada joj je sezona, a u drugim periodima se može čuvati smrznuta, kandirana sušena ili konzervirana. Spisak recepata u kojima se koriste višnje je podugačak, a svakako najpoznatiji i najdraži recepti u našim krajevima jesu tradicionalni i u narodu od davnina spremani kolači sa višnjama, kao i bezalkoholni i alkoholni napici. Lenja pita sa višnjama, običan kolač ili pita savijača redovno se mogu naći na kućnom repertoaru u ovim krajevima. Isti je slučaj sa gotovo nezaobilaznim i osvježavajućim sokom od višanja i svakako višnjevcem, slatkim i ljekovitim likerom.
Ljekoviti višnjevacLiker od višnje je jedno od sada već tradicionalnih alkoholnih pića koji se sprema u našim krajevima. Kada se pripremala zimnica, ostavljala bi se šaka višanja u tegli sa šećerom, na nekom toplom sunčanom mjestu, pa bi joj se dodalo i malo domaće rakije. Rezultat je opojno, slatko piće, domaći aperitiv u ukrašenoj starinskoj šoljici.Višnjevac svoja blagotvorna svojstva duguje nevjerovatnim svojstvima samih višanja. Višnje pomažu protiv nesanice i pomažu da se bolje i kvalitetnije spava, jer sadrže veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je riječ o snu.
Neka istraživanja su pokazala da višnje djeluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja poput gihta i artritisa. Također se savjetuju i u ishrani sportista, jer doprinose bržem oporavku mišića nakon treninga. Ne samo to, višnje sadrže i antikancerogeni flavonid kvercetin, zbog čega se radi na istraživanju njihove potencijalne uloge u borbi protiv raka.Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan.
Naš višnjevac je svjetsku slavu dostigao kao popularni cherry brandy, a u pitanju je zapravo veoma slično piće. Liker od višnje može da se pravi na više načina, ali njegovi osnovni sastojci ostaju isti. To su višnje, šećer i rakija. U našim krajevima se često razmjenjuju porodični recepti, a svaki od njih ima neku svoju posebnu draž. U liker se često dodaju i crno vino ili rum.Liker od višnje – receptPotrebni sastojci:1 kg višanja1 kg šećera1 l domaće rakije
Višnje dobro oprati i ocijediti, pa staviti u teglu i pomiješati sa šećerom i rakijom. Može se i redati po red višanja i šećera do kraja. Ostaviti teglu na sunčano mjesto četrdeset dana i povremeno miješati, da se šećer potpuno otopi. Na kraju presuti u staklene flaše zajedno sa višnjama i držati na tamnom i hladnom mjestu.
(Nezavisne.com)