Ljubav živi tri godine, a koliki vijek ima strast?

Postoji izjava da ljubav živi tri godine, a zatim se transformiše u poštovanje, partnerstvo, naviku, udobnost, prijateljstvo, itd. A se*s? Kada se zadovoljstvo i strast pretvaraju u bračni dug?

Faza 1: eksplozija emocija i hormona
“Se*s, droge i rock’n’roll” je moto prve faze odnosa. Vi ste ludo zaljubljeni isretni, pa je se*s sjajan, spontan, raznovrstan, redovan i intenzivan. Mnogi parovi doživljavaju neprekidnu želju u ovom trenutku, stoga su posebno otvoreni za eksperimente i egzotiku.

Faza 2: međusobno poznavanje
Obično dolazi do kraja druge godine odnosa – i bez obzira da li živite zajedno ili ne. Naučnici ovo pripisuju činjenici da luda ljubav umire nakon 17 mjeseci odnosa: strast blijedi a vi “okrećete glavu” na drugu stranu. Se*su već pristupate svjesnije: odnosi nisu više tako strastveni i spontani. Manje gledate na muškarca kao na seksualnog partnera, a više na životnog partnera. I to je divno: sada se osjećate dublje, imate jaku duhovnu vezu, zajedničke interese i želje. Se*s u ovoj fazi nije tako čest, ali je kao dah svježeg vazduha: oživljava odnos.

Faza 3: iskre nestaju
U ovu fazu većina parova ulazi tek na kraju treće godine (baš kao i sa ljubavlju). A ovo je apsolutno normalno. Ne zaboravite koliko je važno održavati se*sualnu aktivnost i interes partnera. Sjetite se svih trikova Carrie Bradshaw, ako je potrebno. Svi parovi imaju zatišje u intimnom životu. Ali nakon mira sigurno je potrebna oluja: zato se nemojte plašiti eksperimentisanja, tako da se vatra zapali novom silom.
(Ljepota i zdravlje)