Male tajne velikih majstora – kako napraviti najbolju pohovanu piletinu! – PRess Serbia

Zato je Metro.co.uk razgovarao s pravim stručnjakom, saosnivačem firme Chick ‘n’ Sours iz Hagerstona Karlom Klarkom. On im je otkrio kako da pripreme piletinu koja će spolja biti hrskava, a iznutra sočna.

“Pre svega pripazite da kupite najbolji kvalitet piletine koji možete priuštiti od lokalnog mesara. Mi ćemo odabrati pileća prsa kako bismo napravili mekanu piletinu”, rekao je.

Jedna od stvari koje trebate da imate na umu, ako odaberete komad mesa s kosti, poput batka, je da će se on sporije sušiti, ali će mu biti potrebno i više vremena da se termički obradi.

“U jednu litru vode dodajte 10 grama soli i ostavite meso u njoj barem jedan sat”, savetuje Klark i objašnjava kako će to pomoći da piletina ostane sočna, ali i da bude dovoljno začinjena.

No, pripazite i da je ne držite predugo u vodi jer bi mogla da postane žilava, a isto tako važno je i da ne presolite vodu. Umesto vode, možete koristiti i neobrano mleko kako bi piletina bila još sočnija, savetuje Klark.

Sada je na redu brašno.

“Iako mi koristimo mešavinu od četiri vrste brašna, možete koristiti bilo koje, univerzalno brašno. Ako ne podnosite gluten, upotrebite rižino ili krompirovo brašno bez glutena. Neki ljudi vole da začine svoju mešavinu brašna – mi to ne radimo, osim što stavimo malo soli i bibera. Začine stavljamo nakon što piletinu izvadimo iz friteze, ali sve je stvar ličnog izbora. Međutim, sjajna stvar kod piletine je što je to fleksibilno meso; što znači da u smesu brašna možete dodati malo arome ako želite. Ne postoje stroga pravila – budite kreativni”, objasnio je.

Brašno stavite u veliku posudu i potom u nju dodajte meso, a Klark kaže kako je ključno ne dodirivati previše piletinu. Osim toga, otresite višak brašna kako se ne bi zgrudvalo prilikom prženja.

“U restoranu pečemo u dve faze; prva faza je u fritezi pod pritiskom na nižoj temperaturi tekom koje se piletina skuva i ostane lepa i sočna. Zatim je doradimo u otvorenoj fritezi na višoj temperaturi da se zapeče spolja i da dobijete sočan komad iznutra, a hrskav izvana. Ako nemate ovu opremu kod kuće, a većina nas nema, jednostavno potrebite tiganj, ali korisno je imati termometar za hranu”, savetuje.

Kako kaže, važno je uliti dovoljno ulja da možete potpuno potopiti piletinu i potom u zagrejano ulje pomoću hvataljki stavljati komade piletine. Ulje bi u idealnom slučaju trebalo biti zagrejano na 160 stepeni. Piletinu pecite dok ne postane zlatno žute boje.

“Zavisno o veličini komada, trebaće vam između pet i sedam minuta”, upozorava ovaj kuvar.

(index.hr/pixabay)