Mališani u izolaciji: Četiri načina da sprečite neprestane svađe

Ukoliko se vaš dom u izolaciji pretvorio u ratno polje, verujte, niste sami. Milioni roditelja se bore sa ovim problemom, a evo kako da ga rešite!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/YiorgosGR

Život sa porodicom u izolaciji s jedne strane jeste olakšavajuće, svi ste zajedno, delite brige i radosti, ali svakako je i izazov. Sama situacija u kojoj se nalazimo je vrlo stresna, svi smo napeti, a nikako ne pomaže što ne možete da se malo odvojite i posvetite sebi. 

Život u četiri zida posebno teško pada klnicima. Kako im je onemogućeno da izažu napolje i istroše višak energije, sasvim je logično, da na svakodnevnoj bazi dolazi do konflikata, piše Yu mama

Ukoliko se vaš dom pretvorio u ratno polje otkako ste kod kuće, verujte, niste sami. Milioni roditelja se bore sa ovakvom situacijom u kući. Klincima nedostaju drugari i mnoge aktivnosti na koje su navikli, ali i dosada koju osećaju potpuno opravdava ovakvo ponašanje. Najviše vas čudi što i oni najmirniji mališani počinju da stvaraju probleme?

Ali, da vidimo zašto se to dešava? Zamislite svoj dete kao rezervoar za pažnju, koji je potrebno dopunjavati svakodnevno i ukoliko toga nema, vrlo lako će pokušati da na svoj način dođe do nje – suzama, ometanjem, vikanjem, ali i svađom sa bratom ili sestrom. Ako reagujemo tako što im momentalno pružimo pažnju “kako bismo ih ućutkali”; sasvim je sigurno da će se ovakvo ponašanje ponoviti.

Sa druge strane, trebalo bi da razumemo da svađa može predstavljati i detetove emotivne i fizičke potrebe sa kojim ne ume da se izbori, pa onda razmirice u stvari predstavljaju detetov plač za pomoć.

Srećom, postoji mnogo načina da pružimo deci pažnju i naučimo ih da se bolje ponašaju.

Evo kako da održite mir u porodici primenjujuću ove četiri odlične strategije.

1. Posvetite im pažnju ponaosob

Jednom ili dvaput dnevno, ukoliko ste u mogućnosti, provedite 10-15 minuta sami sa jednim detetom i radite šta god ono voli. Kasnije ono neće imati potrebu da zahteva pažnju  svađajući se sa bratom ili sestrom. Dobićete mir u kući.

2. Napravite distancu između braće i sestara

Psihologija uvek ističe kako nikada ne možemo kontrolisati drugu osobu, već isključivo samo sebe. Bez obzira na to što živite u malom stanu ili kući, i bez obzira na to da li imate mlađu decu ili tinejdžere, možete napraviti odvojene prostore, kako bi se odmorili jedno od drugog. Pratite plan:

– Zabeležite teške periode. Da li se klinci više svađaju ujutru čim ustanu, uveče, ili pak posle obroka, dok ste vi u kuhinji? Pokušajte da pronađete obrazac, pa se trudite da ih distancirate u tim momentima. Ukoliko se, na primer, svađaju ujutru, dok jedno dete doručkuje, drugo neka se oblači u sobi, a potom napravite zamenu.

– Napravite prostor u dnevnom planu. Ako pravite plan za školske aktivnosti, rutine, vreme u dvorištu ili za vaš posao, odredite i jedan period kada deca, svako u svojoj prostoriji, imaju vreme za sebe. Na primer, nek jedno uči u dnevnoj sobi, dok drugo svira instrument ili se igra napolju.

– Veća međusobna distanca. Ako deca dele sobu, svako mora imati neki svoj kutak recimo krevet, gde može da se sakrije. Zabavan način je i da u nekim trenucima napravite ‘zid od jastuka', pa da uživaju u odvojenim prostorima.

3. Kreirajte kvalitetno zajedničko vreme

Kako deca imaju potrebu za pažnjom roditelja, jednako im je potrebna i bliskost sa bratom ili sestrom. Vrlo često do svađa dolazi kada jedno dete oseća manjak ljubavi u odnosu na drugo. Ovo možemo sprečiti organizovanjem njihovih zajedničkih aktivnosti. 

4. Rešite svađe u trenutku

Ako rešavamo svaku njihovu razmiricu, deca neće naučiti sama da rešavaju konflikte. Koliko god da je teško, najbolje je da roditelji ostanu po strani, osim ako ne dođe do baš ozbiljnih problema. Ako baš moramo da se umešamo, to možemo uraditi i bez “dolivanja ulja na vatru”.

– Uskočite sa “vauuu”. Umesto da ih napadate ko je započeo svađu i slušate sve detalje, možda je rečenica: “Vau, čini se da imate problemčić, kako mogu da pomognem”, biće mnogo bolja. Ovo će postaviti stvari na pravu stazu i umiriće situaciju jer nikoga ne okrivljujete.

– Smirite se i rešite problem. Neka deca predlože ideje, a vi im pomozite da pronađu rešenje koje oboma odgovara. Ako nemaju ideju, predložite sami. Važno je stvaranje kompromisa.

– Svi u istom sosu. Ako deca ne mogu da postignu dogovor, uslovite ih – Ili će rešiti problem, ili im se igračka oduzima. Ako se susreću sa jednakim posledicama, lakše će funkcionisati kao tim kako bi pronašli rešenje.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera – zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak.