Mandarine čuvaju srce i imaju antiseptička svojstva

Tokom hladnih dana u organizam je potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama, kao što su mandarine, limun, narandža i grejp. Konačno je već uveliko u toku sezona mandarina, prodavnice i tržnica su prepune ovog voća pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodati te ga što više konzumirati.

Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobija se vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu.Mandarina (lat. Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Njena se narandžasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške.Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlonarandžastoj odjeći mandarina – drevnih kineskih javnih službenika – jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama.Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u 19. vijeku pristigla u Evropu i Sjevernu Ameriku.
Sastav i ljekovitost mandarineMandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koje tvore kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrave ćelije.Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekoliko vrsta raka. Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 odsto dnevne doze vitamina A te pet odsto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline. Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i željezo. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest odsto preporučene dnevne količine kalijuma, potrebnog za ravnotežu nivoa tečnosti u tijelu i regulisanje krvnog pritiska. Mandarina sadrži i 44 mg odnosno četiri odsto dnevne vrijednosti kalcijuma, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.Idealna namirnica za vitku linijuVlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakana u jednoj mandarini je osam odsto dnevne preporučene vrijednosti. Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sistema, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjećaj gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Mandarina se sastoji od 85 odsto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i podstaklo metabolizam.Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.
Čuvaju srce i kardiovaskularni sistemMandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija, što može dovesti do srčanog udara.Prirodni su antiseptikU očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje korištenje kod tjeskobnih situacija ili ako ste pod stresom.
Blagodati mandarine:štiti od mnogih vrsta rakasprečava starenje kožepomaže u zacjeljivanju ranajača imunitetštiti od degenerativnih bolestipomaže u sprečavanju artritisaubrzava metabolizamsmanjuje apetitpomaže u očuvanju vidaKORA MANDARINEVažno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.
(Nezavisne novine)