Maske koje same “ubijaju” virus korona stigle u naš komšiluk, evo kako funkcionišu

Kako prenose hrvatski mediji, u ovu zemlju je stila velika pošiljka s “magičnim” maskama koje same uništavaju virus korona


U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same “ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.


Maske će danas biti distribuirane u apoteke, koje će ih prodavati za oko 40 kuna (danas 624,82 dinara).


Iz uvozne firme Rinigard kažu da je ovo tek prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su se već, kako se navodi, pokazale zainteresovanost za kupovinu na veliko. Cena će zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.


Maska se, navodi se, izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal “ubačen” bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Maska se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske je u činjenici da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom.

Koriste lekarima, ali i svim ljudima koji se žele zaštiti od virusa korona.

( Izvor: 24sata.hr )