Mešavina bundeve, meda i kefira će vas preporoditi!

Pratitie ovaj recept i napravite eliksir zdravlja za celu zimu.


, Shutterstock

Jačanje imuniteta je prvi korak u prevenciji nastanka gripa ili prehlade. Ishrana igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta, a postoje i pića koja su pristupačna i jednostavna za pripremu, a zbog kojih će imunitet biti jači i vi ćete se odupreti sezonskim bolestima.

Kefir je, uz bundevu, glavni sastojak ovog napitka. Pametno je započeti nešto novo u malim količinama, kefir nije izuzetak od tog pravila. Možete piti koliko god želite kefira na kraju, ako vam odgovara. Uobičajena količina je oko 1-4 šalice dnevno. Nekim ljudima u početku konzumiranja kefir baš i ne prija, verovatno zbog njegove kisele prirode, karbonizacije, alkohola (može biti i do 2%), ili velike količine probiotika. Dobra ideja u ovom slučaju je polako pustiti svoje telo i probavu da se navikne na kefir. Počnite s 1/8 šoljice dnevno (čak možete mešati to u punu čašu vode), a zatim postupno povećavati.

Kefir se može koristiti kao lek u velikim količinama ali u kratkom razdoblju (kao što je ovaj napitak ili nakon hemoterapije gde 4 šoljice dnevno može prihvatljivo). Napraviti pauzu jednom nedeljno ili slično, kada ne konzumiramo kefir na bar 1 dan. Čak i u Tibetu postoji uverenje da je najbolje piti samo 2 šoljice dnevno, a nakon 20 dana odmoriti deset dana.

Genadij Petrovič Malahov je čuveni ruski pisac knjiga iz oblasti narodne-tradicionalne medicine, koji živi i radi u gradu Kamensk-Šahiniskij nedaleko od Rostova na Donu. Do sada je objavio više od šezdeset knjiga, koje su prodane u preko trideset miliona primeraka i prevedene na više stranih jezika. Svojim knjigama želi motivisati ljude da upoznaju svoj organizam i da se sami leče. Mnoge terapije, koje preporučuje u svojim knjigama, primenjuje na sebi (urinoterapija, gladovanje itd.).

Napitak od bundeve za moćnu probavu i jačanje imuniteta

Sastojci:

4 čaše prirodnog kefira (od kefirne gljive)

150 g kuvane i ispasirane bundeve

1 kašika prirodnog meda

Priprema:

Uzmite 4 čaše kefira (oko 8 dl) i 150 grama kuvane i ispasirane bundeve. Sve dobro izmešajte, pa dodajte kašiku prirodnog meda. Ovo je zaista odličan napitak koji izvanredno deluje na organe za varenje i jača imunitet celog organizma.

bundeva

( atma.hr, stvarukusa.rs )