Miris đumbira tjera mučnine, a uz majčinu dušicu lakše se diše

Djelovanja mnogih prirodnih mirisa još nisu istražena, no često se rabe u alternativnoj medicini. Aromaterapeuti tako eteričnim uljima liječe gotovo sve bolesti, a svakom ulju pripisuje se točno određeno djelovanje na tijelo i duh.

Za bergamot se tako smatra da pomaže kod svih vrsta infekcija, gripe, prehlade, upale grla, kašlja i bronhitisa te pospješuje probavu, ali i da podiže raspoloženje. Eterično ulje majčine dušice zagrijava, smanjuje napetost mišića, oslobađa od boli i tuge, povećava psihičku snagu i daje energiju, olakšava disanje, potiče znojenje te čisti organizam. No čak i kod blagih prirodnih lijekova potreban je oprez.

Eterična ulja ne bi trebalo uzimati na usta (osim nakon savjetovanja s pouzdanim fitoaromaterapeutom) jer mogu izazvati trovanja. Prije stavljanja na kožu eterična ulja treba razrijediti baznim biljnim uljem (npr. bademovim) kako bi se izbjegle iritacije na koži. 

Čajevac ublažava upale i liječi akne

Ulje čajevca djeluje antiseptički te uništava bakterije i gljivice, pokazuju istraživanja. To se ulje često dodaje prirodnim sredstvima za čišćenje te kozmetici za posebne namjene, primjerice, kremama protiv akni i šamponima protiv prhuti. Korisno je i u inhalacijama jer pomaže u pročišćavanju dišnih putova kod prehlade i kašlja.

Miris đumbira tjera sve vrste mučnine

Đumbir je najučinkovitiji prirodni lijek protiv mučnine, a prikladan je i za trudnice. Već i sam miris je učinkovit – nekoliko kapi eteričnog ulja na maramici tjera mučninu. 

Mirisna masaža protiv bolova u mišićima

Opuštajući mirisi eteričnih ulja u kombinaciji s masažom odlično djeluju kod bolnih mišića. Učinkovito sredstvo protiv bolova možete pripremiti tako da u 60 ml bademova ulja kapnete 5 kapi eteričnog ulja bora, 7 kapi eteričnog ulja lavande i 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. 

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA

(24sata.hr)