Muškarci češće doživljavaju orgazam – evo i zašto

Muškarci doživljavaju vrhunac mnogo češće nego žene, a evo šta je razlog za to.


Izvor: Guliver/Getty Images/tool51

Seks bi trebalo da predstavlja užitak za oba partnera i, iako nije užitak samo u doživljavanju vrhunca, činjenica je da muškarci češće nego žene doživljavaju orgazam.

Novo istraživanje kompanije Lelo koja proizvodi igračke za odrasle, otkrilo je da čak 63 odsto muškaraca doživi vrhunac tokom odnosa, u poređenju sa 43 odsto žena.

Štaviše, podaci pokazuju da jedna od 20 žena NIKADA nije doživela seksualni vrhunac sa partnerom.

Da stvar bude gora, ne samo što dame ostaju uskraćene za orgazam, već većina muškaraca toga nije ni svesna – većina ispitanih muškaraca kaže da njihova partnerka dostigne vrhunac u 60 odsto slučajeva.

Stručnjaci za seks kažu da delimično razlog za to može da bude što neke žene fizički ne mogu da dožive vrhunac tokom seksa, a ne zbog toga što se partneri ne trude dovoljno.

Međutim, mnogo je verovatno za to krivac “jaz”, koji se odnosi na statistiku koja nedvosmisleno pokazuje da u heteroseksualnim parovima žene ređe doživljavaju vrhunac.

Dame, da li vi doživljavate vrhunac tokom odnosa sa partnerom?

  • Najčešće da

    32.94%
    (28)

Povratak na glasanje

Stručnjak za seks Kejt Mojl objašnjava da su faktori za to različiti, a doprinosi i činjenica da se mnogi ljudi fokusiraju na odnos da bi doživeli orgazam, dok je većini žena potrebna stimulacija klitorisa da bi doživele užitak.

“To mnogi i ne znaju, zbog načina na koji nam je seks predstavljen onlajn i u filmovima, gde žene doživljavaju vrhunac nakon penetracije. Osim toga, predigra i seks se često posmatraju kao dve odvojene stvari, a sam odnos se posmatra kao ‘glavni događaj'. Ako bismo drugačije razmišljali, ako to sve posmatramo kao seks, gde je cilj zadovoljenje, onda bi klitoris, koji je sa 8.000 nervnih završetaka glavna tačka zadovoljstva, dobio mnogo više pažnje”, smatra ona.

Ona ističe da kada se žena uzbudi, klitoris postiže erekciju, kao i muški polni organ, pa unutrašnja struktura može da bude stimulisana tako da penetracija pruži užitak, “ali uzbuđenost je tu ključna”.

Ona podstiče i žene da budu otvorenije sa svojim partnerima, da im kažu u čemu uživaju i šta im prija, i na taj način im olakšaju da ih dovedu do vrhunca.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.