Najbolji saveti pedagoga za roditelje školaraca: Ovako organizujte dan!

Evo kako da što lakše prođete sa decom kroz ovaj težak period. Donosimo vam savete pedagoga Nevene Toskić, isprobajte ih!

Izvor: MONDO/Vladimir Sukdolak

U skladu sa situacijom i preporukama nadležnih, počelo je učenje na daljinu… Svima je trenutno teško, i deci i roditeljima i nastavnicima. Stručna saradnica YU mame pedagog Nevena Toskić ima korisne savete za vas i preporuke koje će vam pomoći da što lakše i deca i vi prebrodite ovaj težak period.

Saveti za učenje u karantinu

Zahtevajte od dece da prate nastavu na RTS-u kako je rečeno. Neka budu u stalnoj komunikaciji sa drugovima, ali i nastavnicima putem društvenih mreža, mejlova… Svakodnevno će dobijati zadatke koje treba da urade. Podstičite ih da se obrate nastavnicima, da pitaju ako nešto ne razumeju. Ova situacija zahteva da otvore svoje imejl adrese i da napokon internet shvate i kao mesto za učenje. Ako postoji dobra strana ove situacije, to je upravo ova.

Pratite njihov rad i angažovanost

Ako oba roditelja rade, dogovarajte se ko će kada pratiti šta su deca radila tog dana. Pored održavanja radnih navika, nadamo se da ćemo na ovaj način uspeti da završimo školsku godinu. Prema onome što smo dobili kao informacije, sve što budemo radili sa decom po završetku karantina, moći ćemo da pretočimo u ocene. Zato je bitno da deca odgovore na zahteve nastavnika odgovorno i najbolje što mogu.

Kućni poslovi

U situaciji smo da je više nego bitno održavati ličnu i higijenu prostorija. I ako radite, ali i ako je jedan roditelj kod kuće, deca treba da budu uključena u kućne poslove. Posebno obratite pažnju na njihovu ličnu higijenu, njihov lični prostor i prostor za učenje. Ovo je dobar trenutak da srede stvari koje dugo nisu, odlože ono što im više nije potrebno ili sklone odeću koju više ne nose, piše YU mama.

Društvene aktivnosti

Ovo je dobar trenutak da porodice aktiviraju društvene igre, šah, karte, monopol itd. Možete ih igrati porodično ili ih mogu igrati samo deca. Takođe, više razgovarajte, čitajte. Trudite se da što manje čitaju i slušaju poluistine sa interneta. To će kod dece samo stvoriti konfuziju.

Preporučljivo je da budu fizički aktivni koliko se može, ali bez kontakata sa drugima. Probajte da igranje igrica svedu na minimum i da zadrže ili razviju navike koje do sada nisu imali. Razvijajte kod dece svest o bitnosti zdravlja i odgovornosti prema njemu. Pokažite i vi ličnim primerom da brinete o tome. Nema potrebe da se stvara panika i šire lažne ili neproverene vesti. Sada je porebno da budemo odgovorni zbog sebe i drugih.

Na kraju, ovo je vreme da pokažemo solidarnost i da decu učimo brizi o drugima. Primarno o starijima, bakama, dekama, komšijama. Ovo je možda i najbitnija lekcija koju treba da nauče tokom ovog teškog perioda.