Najbolji trikovi za pečena jaja: I kajgana može biti specijalitet!

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Koja je razlika između jajeta sa smeđom i s bijelom ljuskom?

Za mnoge mlade kuhare, pečena su jaja prvo jelo koje svladaju.  Ali nakon što razbijemo tih prvih nekoliko jaja, to je vjerojatno tehnika o kojoj ne razmišljamo često. Zapravo, za većinu nas je pečenje jaja automatska radnja, no baš u tome leži i najveća greška. Naime, postoji nekoliko stvari koje ovo jednostavno jelo mogu učiniti puno ukusnijim, odnosno pokvariti ga, piše Bonappetit.

– Sitnice dijele suha i spužvasta pečena jaja od onih pahuljastih i kremastih. Koliko god ih je lako ispeći, teško ih je napraviti savršenima – kaže Claire Saffitz.

Ona navodi sljedeća pravila za pripremu kajgane:

1. Koristite neljepljive tave

Koliko god voljeli svoje posuđe od lijevanog željeza, jaja će se lijepiti za njih. To znači manje jaja za vas, a više ribanja i ostataka u sudoperu. Također, važna je i veličina – manje tave poslužit će za maksimalno 4 jaja, a za sve više od toga koristite one velike. 

2. Preskočite mlijeko i vrhnje

Neki da bi dobili veću količinu i pjenušavost jaja u njih dodaju ove dodatke, no Saffitz se tome protivi. Naravno, što su kvalitetnija jaja to će ona biti ukusnija. Što se tiče masnoća, ona koristi maslinovo ulje i komadić maslaca, a kaže da što god koristite mala količina maslaca dat će onu točku na ‘i' odličnom okusu kajgane. Ipak, ne koristite samo maslac, jer bi mogao zagorjeti.

3. Ne razbijajte jaja u tavu

Nemojte razbijati jaja u tavu – bjelanjak će curiti sa strane, a neki dijelovi će biti ranije pečeni od drugih, što nije dobro. Razbijte jaja u zdjelu i jednostavno ih izlijte u tavu.

4. Silikonska lopatica ili kuhača je najbolja za miješanje

To je idealno oruđe za ovaj posao, jer drvena kuhača ne odiže tako dobro jaja od tave. Metalno će suđe pak oštetiti neljepljivi premaz tave.

5. Pecite ih na maloj temperaturi i sporo

Prije nego izlijete jaja, tava može biti na najvećoj vatri/temperaturi, no kad ubacite jaja, smanjite na sredinu prema manjoj vatri. Zbog prevelike temperature jaja će se prebrzo ispeći i postati suha.

6. Ne pecite do kraja

Jaja su protein, i poput svih proteina nastavit će se kuhati tj. peći još neko vrijeme nakon što ih maknete sa štednjaka. 

7. Ne zaboravite dodatke

Tko ne voli kajganu s dodatkom sira ili začina? No što god dodavali, osobito ako je riječ o siru, trebali biste umiješati nakon pečenja. Od začina uz jaja najbolje idu oni blagog okusa, poput peršina, kopra i vlasca. Također, i sol i papar dodajte na samom kraju kuhanja jer će u suprotnom sol izvući vlagu iz jaja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Talijani: Ovo je najčešća greška ljudi kad pripremaju bolognese

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović): #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)