NAJLEPŠE JE KOD MAME I TATE: Čak 60 posto mladih Srba živi sa roditeljima i nema problem sa tim

Rezultati najnovijeg istraživanja Evropskog instituta za statistiku Eurostat


Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Posle, po mnogima istorijske odluke u Italiji, gde je sud presudio da deca, kada se za to steknu uslovi, moraju da počnu da zarađuju za svoj život, a ne da doživotno budu izdržavana, pojavili su se podaci iz Srbije.

Čak 60 odsto mladih u Srbiji živi sa mamom i tatom do svoje 34. godine. Devojke odlaze od roditelja u proseku sa oko 28 godina, dok mladići to čine znatno kasnije.

“Gori” od Srba su Hrvati, a potom mladi iz Severne Makedonije i Crne Gore, pokazalo je istraživanje Eurostata. Danci najranije odlaze od kuće, sa 17 godina, a za njima Finsi i Šveđani.

“Kasni odlazak iz porodičnog doma je svojevrsna tradicija na našim prostorima, dok recimo u drugim evropskim državama to nije slučaj. Već kad avrše 25 ili 26 godina, njih roditelji “teraju” da se osamostale i ukazuju im na to da je vreme da pronađu sopstveni stan i sami kroje svoj život”, kaže za Informer sociolog Dragan Koković.

Kod nas, dodaje on, postoji taj patrijarhalni obrazac da deca dugo ostjau uz svoje roditelje i brinu o njima. Takođe, tu je prisutan i ekonomski momenat jer jedan deo omladine nema posao, pa samim tim nema od čega da živi.

Koković navodi i da se mladi “plaše neizvesnosti koju nosi samostalan život, roditelji im u svemu ugađaju, navikli su ih da im kuvaju, peru veš, rade kućne poslove umesto njih”, zbog čeka gmladi zapravo nemaju želju da se osamostale jer im je sve na tacni.

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže i da su roditelji krivi.

“Naši roditelji su takci da se teško odvajaju od svoje dece, pa čak i kad mlada osova poželi da se osamostali, često se susretne sa komentaria roditelja poput ‘šta ti smeta kod nas', ‘gde smo pogrešili', ‘nemoj da ideš, ima vremena', ‘prištedi malo, kod nas ti je sve džabe' i tome slično”, rekao je on.

Sa druge strane, kaže Milivojević, “mladi ljudi žele da zarađeni novac troše na lepe stvari, zabavu, izlaske i putovanja, a ne da plaćaju dažbine za stan”.

Objašnjava i da mladi danas na odrastanje gledaju kao da je to negativna stvar.

“Mlade žene ne žele da liče na svoje majke jer ih vide kao žrtve koje non stop ugađaju mužu deci. Zato odrastaju tek u tridesetim, a muškarci i kasnije”, rekao je on i objasnio da se žene ranije osamostale jer im kuca “biološki sat”.

(Mondo/Informer)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.