Najviše vode potroši se u kupaonici, naučite se zatvarati je

Postoji vrlo jednostavan način provjere vodovodnih instalacija. Zatvorite u kući i dvorištu sve slavine, recite ukućanima da ne otvaraju vodu, da se ne tuširaju, uključuju perilicu ili slično. Tada pogledajte okreće li se brojčanik na vodomjeru. Ukoliko stoji, s instalacijama je sve u redu, ali ako se okreće, voda vam negdje curi. Ne vidite li gdje, moguće je da curi u zidu, a za to ipak trebate pozvati vodoinstalatera.

POGLEDAJTE VIDEO o znakovima da ne pijete dovoljno vode:

Provjerite i vodokotlić koji ponekad zna curiti u vrlo tankome mlazu koji često ne vidimo. Periodično u njega ubacite boju koja se topi u vodi. Ako u školjci vidite boju, znači da curi. Također, ne ignorirajte kapanje vode na slavinama. 

Izađe li iz zatvorene slavine u vašem kućanstvu jedna kap vode u sekundi, godišnje ćete potrošnju vode povećati za više od 6000 litara. Zato, vidite li da voda konstantno kapa, promijenite gumicu na slavini.

Najviše vode potroši se u kupaonici

Kod pranja zubiju, umivanja, tuširanja, brijanja i ostalog usvojite naviku zatvaranja vode. Prema nekim istraživanjima, najviše vode u kućanstvu, oko 75 posto, troši se u kupaonicama. Na primjer, zatvaranjem vode kod pranja zubiju dnevno možete smanjiti potrošnju za oko pet litara po članu kućanstva. 

Također, dobra je ideja montirati perlatore na sve slavine kući jer tako možete smanjiti potrošnju vode prilično. Perlator stoji oko 20 kuna, stavlja se na postojeću slavinu i miješa vodu s velikom količinom zraka. Tako teče puno manje vode, a da to i ne primjećujete. Mlaz je dovoljan za pranje. 

 

(24sata.hr)